Gode tips for rengjøring av vaskemaskin

Vedlikeholder du vaskemaskinen din jevnlig, forlenger du maskinens levetid. Se hvordan du holder vaskemaskinen din i topp stand – og unngår sur lukt!

Gode tips for rengjøring av vaskemaskin

Feil dosering av såpe og skyllemiddel kan over tid forkorte maskinens levetid. Dette skjer spesielt på grunn av feil dosering av såpe og skyllemiddel som gjør at det setter seg kalk i vaskemaskinen.

Men det er også en annen viktig grunn til at det lukter surt fra oppvaskmaskinen.

– Vasker man mye på lave temperaturer, som 30 og 40 grader, vil det etterhvert lukte surt i vaskemaskinen. Årsaken er at de lave temperaturene gir grobunn for bakterier, sier Malin Skaar, Vi i Villas rengjøringsekspert og leder for Lilleborgs Forbrukerservice.

Men med rett pleie kan du sørge for at vaskemaskinen holder lenger og samtidig slippe dårlig lukt. Vi viser deg hvordan du bør gå frem:

Slik renser du vaskemaskinen

Start med å rense lofilteret. Kjør en vask på 60 grader med vaskepulver uten klær.

Rens lofilteret igjen. Gjenta vasken to til tre ganger til det ikke setter seg mer skitt i lofilteret. Kjør deretter en 60 graders vask uten såpe for å skylle maskinen godt.

Avkalk med sitronsyre

Deretter bør du avkalke maskinen. Hell 30 gram sitronsyre i såpeskuffen og kjør en vask på 60 grader. Dette gjentar du tre ganger.

Avslutt med å kjøre et 60-gradersprogram uten såpe eller sitronsyre. I stedet for sitronsyre kan du også kjøpe spesialmidler til avkalking av maskinen.

Les mer om hvordan du avkalker vaskemaskinen enklest mulig

Rengjøring av maskinens ytre del

Vaskemaskinens ytre del rengjøres med et mildt rengjøringsmiddel og tørkes av med et fuktig klut. Såpeskuffen rengjøres grundig og skylles igjennom med husholdningseddik.

Vask gummilisten rundt døren med mild kloroppløsning dersom den har mugnet.

Slik forebygger du sur lukt i vaskemaskinen

– For å unngå sur lukt bør man være bevisst på å kjøre en 60 graders vask cirka én gang i uken, gjerne med håndklær og sengetøy, sier Malin Skaar.

Husk også på å la lukten stå åpen når du ikke vasker klær. Rens lofilteret en gang i måneden, og sjekk vannets hardhetsgrad før du doserer såpe.

Husk også å vaske belgen (gummilista rundt åpningen) jevnlig. Her kan det nemlig legge seg mye smuss som kan føre til vond lukt.

Avhengig av hvor ofte du vasker klær, anbefales det at du rengjør vaskemaskinen to, tre ganger årlig.