Derfor bør du unngå å bruke flytende vaskemiddel

Når det kommer til klesvask er det samme hvilket vaskepulver du bruker, flytende eller pulver… Eller er det egentlig slik? Det er nemlig en god grunn til at du bør unngå å bruke flytende vaskemiddel når du vasker hvitt tøy.

hvitt vasketøy i maskin

De fleste vaskemidler klarer jobben når det kommer til å holde klærne rene og velduftende, men når det handler om å holde hvitt tøy hvitt er det ikke helt likegyldig hvilket du bruker.

Bruk dette vaskemiddelet

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen at man skal sortere vasketøyet, så du vasker farget tøy i en vask og hvitt tøy i en annen vask. Det kommer nok heller ikke som noen overraskelse at du bør vaske ditt fargede tøy med vaskemiddel beregnet til farget tøy, og omvendt ditt hvite tøy med vaskemiddel for hvitt tøy. Men hvorfor det egentlig?

Rett vaskemiddel er viktig

Begår du den feilen at du vasker ditt hvite tøy sammen med det fargede kan du risikere at det hvite tøyet tar imot noe av restfargene som skylles ut av det fargede tøyet. Og vasker du ditt hvite tøy med vaskemiddel beregnet for farget tøy vil tøyet fortere få en gulaktig farge og bli kjedelig å se på.

Dette skylles at vaskemiddel beregnet til hvitt tøy ofte inneholder litt blekemiddel som lysner tøyet når du vasker det. Det er også grunnen til at ditt fargede tøy skal vaskes med vaskemiddel for farget tøy, så det ikke blir avbleket og mister fargen.

hvitt vaskepulver
Foto: Getty Images.

Unngå å bruke flytende vaskemiddel til hvitt tøy

Selv om flytende vaskemiddel får klærne like rene som vaskepulver kan så er det en god grunn til at du bør vaske hvitt tøy med vaskepulver.

Undersøkelser viser nemlig at flytende vaskemiddel er dårligere til å holde det hvite tøyet hvitt enn vaskepulver er, som kommer av at flytende vaskemiddel ikke kan brukes til bleking. Ved å bruke vaskepulver holder du dermed tøyet hvitt i lengre tid. 

En annen fordel ved å bruke vaskepulver er også at det normalt er billigere enn flytende. Det kan dermed lønne seg å også vaske farget tøy med vaskepulver – men selvfølgelig beregnet til farget tøy.

Ulemper ved vaskepulver

Vasker du klær med vaskepulver er det også noen ting du må være oppmerksom på. Om du vasker på lav temperatur – her snakker til 20 grader eller lavere – vil vaskepulveret ofte ikke oppløses. I dette tilfellet bør du derfor heller bruke flytende vaskemiddel siden såpen da allerede er oppløst

Utover dette er vaskepulver ofte mer skadelig for vannmiljøet enn det flytende, da vaskepulver inneholder flere tensider. Derfor bør du alltid kjøpe vaskepulver med miljømerke!