Derfor bør du ikke bruke for mye vaskepulver i vaskemaskinen

Du får ikke renere klær av å bruke mye vaskepulver i vaskemaskinen.

Hvor mye vaskepulver skal du bruke når du vasker klær? Det er det mange som undrer seg over.

– Nordmenn bruker for mye vaskemiddel til klesvasken generelt sett. De nye typene vaskemidler er veldig kompakte mens mange av oss nok bruker like mye som vi alltid har gjort. I tillegg vil nok mange av oss være på den sikre siden, og så putter vi oppi mer enn vi trenger, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) i en pressemelding.

Klærne blir ikke renere

Ifølge Klepp får du ikke renere klær av å bruke mye pulver. Snarere tvert imot.

– Det som skjer er jo at rester av vaskemidler blir liggende igjen i klærne. Dessuten er det lite miljøeffektivt å bruke mer enn man må, spesielt siden såpen må renses ut igjen av vannet, sier Klepp.

Hun minner også om at vi i Norge har såkalt bløtt vann, som vil si at det inneholder mindre kalk enn i andre land. Jo mindre kalk, jo mindre vaskepulver trenger man å bruke.

Klepp råder folk til å følge doseringen på pakningen man har og bruke den som ledetråd for hvor mye pulver man benytter.

Riktig dosering av vaskemiddel og godt vedlikehold av vaskemaskinen forhindrer sur lukt. Foto: Getty Images

Kan gi sur lukt

Fredrik Tønnesen, salgsdirektør for hvite varer hos Elkjøp, trekker fram flere fordeler med å bruke riktig pulvermengde.

– Vaskesyklusen tar jo kortere tid, noe man sparer både strøm og vann på. Dessuten blir jo klærne dine mer slitt av at de blir vasket lengre enn nødvendig. Et annet aspekt er at overflødig såpe blir liggende igjen, noe som fører til at maskinen din lukter surt over tid, sier Tønnesen.

Såperester i klærne er også noe man vil unngå. Parfymen vaskepulveret ofte gir irritasjon for folk med følsom hud eller allergi, men kan også utvikle allergi hos personer som ikke er allergiske fra før.

Råd mot sur lukt:

  • Luft ut av vaskemaskinen etter at du har kjørt en vask slik at fuktigheten forsvinner.
  • Ikke la ferdigvasket tøy ligge i maskinen – det kan gi sur lukt.
  • Kjør regelmessig en vask på høy temperatur for å forebygge vond lukt. Gode anledninger til å gjøre det er når man skal vaske sengetøy, undertøy, håndklær osv. Disse er det anbefalt å vaske ved minimum 60 grader.
  • Rengjør vaskemaskinen: Vask over gummilisten rundt åpningen og innsiden av døren med en våt klut fuktet i varmt vann og kjør en tom maskin på minimum 60 °C med et renseprodukt for vaskemaskin.

Kilde: Plusstid