Ei hytte uten innlagt vann behøver ikke bety utedo eller snurredass. Du kan få flotte porselenstoaletter – vegghengte så vel som gulvstående – med samme komfort som hjemme. Løsningen ligger i lufta.
– Med et vakuum er det luft som flytter kloakken, mens du kun bruker vann du til å skylle ut av skåla, forteller Håvard Veddegjerde ved Jets Standard AS.
Et vakuumtoalett bruker kun rundt en halv liter vann per skylling. Vannet trenger ikke være innlagt i hytta. Så lenge du har tilgang til vann på en eller annen måte, kan du fylle på manuelt i en beholder som uten vansker kan kobles til systemet. Henter du et par bøtter med vann når du kommer på hytta, har du nok vann til rundt 40-50 toalettbesøk.
Vil ha komfort
– Folk ønsker ikke utedo lenger. De vil ha komfort, og med vakuumtoalett får du et porselenstoalett med samme komforten som hjemme, men uten at det er vanntoalett. Du drar ned med 100 liter luft, og dermed går lukta bort også, sier Veddegjerde.
Vakuumsystemet kan drives både med 220 volt strøm og med et 12-volts anlegg. Dermed trenger du selv ikke innlagt strøm, så lenge du har et solcellepanel.
– Jeg vet om flere som sitter på hytter med solcellepanel uten innlagt vann – og som likevel har porselenstoalett, sier Veddegjerde.
I tillegg til selve toalettstolen, har du en elektriske styreenhet som styrer alt: den starter pumpa, slipper inn vann, stenger igjen og så videre. Den kan også vise antall tømminger og gi alarm før tanken blir full.

Kan koble til flere toalett
Fra toalettet går det et 50 millimeter rør til pumpa, som er selve hjertet i anlegget. Denne finmaler avfallet før det sender det videre.
– Pumpa kan du plassere inne på et eget rom, i kjelleren, eller i en egen boks du kan feste på veggen. Pumpa kan være inntil tolv meter unna toalettet, og du kan kople til inntil fire toaletter på pumpa, forteller Veddegjerde.
Når kloakken har vært i pumpa, må den videre. Siden pumpa har finmalt avfallet, holder det med 32 millimeter rør ut av pumpa. Med vakuumsystemet er du ikke avhengig av fall til avløp eller tank, og det gjør at du står friere når kloakken skal føres ut av hytta.
– Ei standard pumpe kan løfte to høydemeter og 30 lengdemeter. En større modell kan løfte fem høydemeter og 100 lengdemeter, sier Veddegjerde.
En biotank kan løse utfordringer knyttet til kloakkhåndtering i for eksempel hytter på fjellet.
Når det gjelder svartvannet, har du flere løsninger.
– Den første muligheten er kompostering. Dette er spesielt aktuelt for hytter i skogen, langt fra bilvei. Men det krever både at forholdene ligger til rette og at det er lovlig, sier Veddegjerde. – Er du tilknyttet avløp eller du vet at det kommer i fremtiden, kan du føre kloakken rett i avløpet. Det er en annen løsning.
En tredje løsning er en tett oppsamlingstank, som så tømmes ved behov ved hjelp av en slambil.
– Det fine her er at et vakuumtoalett bruker lite vann, og en tank på 1.3 kubikk vil derfor fungere fint for en familie på fire i et år før den må tømmes. Og installerer du alarm, får du beskjed cirka 60 besøk før det er fullt, slik at du rekker å tømme tanken i tide, sier Veddegjerde.
Et komplett anlegg med en 900-liters tank koster 29 900. Da får du alt unntatt røret fra pumpa og ut. Vil du ha en større tank, for eksempel en tank på 1.3 kubikk, vil det koste et par tusen kroner mer.
Oppsamlingstanken kan ligge opptil 100 meter fra boligen
Verdenslansering
Og den siste løsningen er så ny at den ikke er lansert ennå.
– Vi kommer med elektrisk forbrenning av svartvannet. Det blir verdens første vakuumtoalett med elektrisk forbrenning, og vil være aktuelt særlig for de som ikke har lov til å legge ned tank. Det gir null utslipp og null lukt, forsikrer Veddegjerde.
Asken tømmes cirka hver fjortende dag og kan gå i komposten eller brukes til å gjødsle planter, og kullfilteret byttes hvert femte år. Anlegget skal vises på hyttelivsmessa på Exporamasenteret like etter påske.