Slik bytter du ut det gamle toalettet

Et nytt toalett kan gjøre underverker på et baderom. Her kan du se hvordan det byttes.

Et slitt, stygt og tilkalket toalett kan virkelig være frastøtende. En utskifting av et slikt toalett er derfor en både rask og effektiv metode til forbedring av badet.

Fordi det er vann involvert, og et toalett fort kan virke både tungt og vanskelig å håndtere, tenker mange at det nok er en oppgave for fagfolk. Men tvertimot er det faktisk ganske enkelt å skifte et toalett, bare du vet hvordan det skal gripes an.

Å få renset underlaget/gulvet ordentlig, er en av de aller viktigste forberedelsene, særlig hvis du skal lime fast det nye toalettet. I tillegg gjelder det selv­følgelig også å få plassert toalettet helt nøyaktig i forhold til avløpsrøret i gulvet.

Her viser vi hvordan du skifteret toalett i et rom med vinylgulv.

I motsetning til det gamle toalettet, som sitter fast med skruer i gulvet, har vi valgt bare å lime fast det nye toalettet: Kombinasjonen av vekten på toalettet og et godt lim, vil få det til å stå urokkelig på plass. Etterpå er det bare å nyte forbedringen.

Dette har vi brukt:

  • Toalett
  • Sanitærsilikon
  • Maskingsteip
  • Rødsprit

Gjør klart til det nye toalettet

På de fleste toalett kan vannet stenges direkte på vanntilkoblingen. Er den i stykker, eller den er kalket/rustet totalt fast, må du i stedet stenge vannet på hovedledningen.

Når det er gjort, skal toalettet løsnes og bæres vekk. Du kan gjøre det alene. Men litt hjelp er praktisk, fordi toalettet ikke er så lett å håndtere.

Når det er fjernet, skal gulvet rengjøres, slik at silikon kan hefte på det.

1. På dette gamle toalettet er skruene så rustne at de ikke kan løsnes. Fordi toalettet ikke skal brukes igjen, slår vi skruene fri fra toalettet med en hammer.

2. Toalettet kan deretter fjernes, og underlaget renses grundig. Vi bruker rødsprit, som fjerner både skitt og fett. Avfettingen er viktig for at limet skal kunne binde ordentlig til gulvet.

Lim fast toalettet – raskt og holdbart

Her limer vi toalettet fast til gulvet, og det er en teknikk som også fint kan brukes på andre gulvtyper enn vinylgulv – for eksempel på fliser. Fordi toalettet skal limes fast, er det viktig at du får laget en prøveoppstilling først. Når silikonen først hefter, har du så godt som ingen mulighet til å justere.

1. Muffen på avløpet skjæres til etter målene på toalettavløpet. Sitter det ikke en brukbar muffe der, kan de kjøpes i forskjellige lengder og utforminger – også som fleksible modeller, der du kan side-forskyve toalettet i forhold til gulvavløpet.

2. De gamle skruehullene lukkes med silikon. Her bruker vi den silikonen som vi senere limer toalettet til gulvet med. Vi har valgt en våtromssilikon, som tåler fukt og er behandlet så mugg og sopp har vanskelig for å angripe den.

3. Nå er det tid for å sette det nye toalettet på plass til en prøveplassering. Her sjekker vi om toalettet kan kobles ordentlig til avløpet. Er det perfekt, kan vi merke opp rundt med en blyant.

4. Toalettet fjernes igjen, og vi legger en silikonstripe på innsiden av blyantstreken, hele veien rundt. En avstand på 1-2 cm fra streken er passe.

5. Deretter settes toalettet på plass igjen – nøyaktig etter blyantstreken. Silikonen limer toalettet fast til gulvet, og vil gjøre skruer helt overflødige.

6. Den siste finishen lages med silikonen. Dekk til både toalettet og gulvet med maskeringsteip. Lag en sprekk på cirka 5 mm. Legg en stripe silikon, skrap av overskytende silikon (glatt fugen), og trekk til slutt teipen forsiktig av.