Når utedoen kneler

Det er en tid for alt, og for de mindre nostalgiske blant oss har tiden rent ut for den gode, gamle utedoen på hytta. Det finnes mange alternativer for hyttedoer på markedet.

Utedo
Krever verken strøm eller vann. Består oftest av fire vegger, tak og gulv, og en dobenk med passende hull. Fallet fra hullet bør være på noen meter. Trenger et egnet sted for plassering, et lite stykke vekk fra hytta, helst i skyggen. Lett å vedlikeholde, særlig hvis fallet er dypt nok, og bruken ikke så hyppig.

Ulempen er at man må ut – i minusgrader og vannrett snøføyke. Det lukter heller ikke så godt, og verst på varme dager. Pass på at trekken går ut på nedsiden av doen. En annen viktig ting er å forsikre seg om at det ikke er tilsig i grunnen hvis det er drikkevannskilder i nærheten. Plan- og bygningsetaten i kommunen har informasjon og kan bistå med veiledning.

Biotoaletter
Konstruert slik at fuktighet fordamper, og det faste avfallet brytes ned til kompost. Bruker ikke vann, og du kan kaste matavfall i dem. Når innholdet er ferdig kompostert sitter du igjen med tilnærmet ren jord.

Noen har elektrisk varmeelement og ventilasjonsvifte for å øke fordampingen. En elektrisk vifte sikrer god ventilasjon i doen slik at lukt inne unngås.

Biotoaletter deles i to grupper etter størrelse. De minste får plass inne i toalettrommet, de store har toalettstolen i rommet, og nedbrytningsbeholderen montert under huset eller utenfor veggen. De best kjente variantene er Snurredass og Mulltoa.

Velg størrelse etter hvor mange som kommer til å bruke doen – og hvor ofte. Innholdet trenger tid på å kompostere. Flere biokammer gjør at avfallet får god tid på å kompostere. På fjellet kan det ta to år, på varme sørlandet kan det ta tre måneder.

Forbrenningstoaletter
Egner seg der det ikke er innlagt vann. Ved hjelp av elektrisk forbrenning blir avfallet forvandlet til aske. De er luktfrie, hygieniske, produserer ekstremt lite avfall og får plass inne i hytta. Du trenger plass til avtrekksrør. I Norge finnes blant annet modellen Cinderella fra Ecotech.

En liten hake ved disse toalettene er at du må legge i en pose før bruk. Det kan være litt vanskelig for barn. Noen kan reagere på det visuelle møtet i etterkant når posen skal løsnes fra ringen.
Askeskuffen må tømmes en gang hver uke. Forbrenningstoalettene har en maksgrense på ni personer i døgnet.

Urintoalett

Fem av seks dobesøk er for å urinere. Den typiske hyttedoen blir derfor belastet med unødvendig mye væske. Urintoalettet vil redusere vannforbruket med hele 83 prosent, og dessuten bidra med en vesentlig miljøfaktor uansett hvilken type do man har installert på hytta.

I kombinasjon med forbrenningstoalett vil strømforbruket reduseres med inntil 83 prosent, og kapasiteten tredobles.

Separeringstoalett

Et separeringstoalett kan være en løsning for de som ikke har innlagt vann på hytta. Toalettet fins i flere forskjellige modeller. Den mest kjente varianten er av merket Separett fra Imperial engos. Den virker slik at vått og tørt havner hver for seg. Urinen renner ut gjennom eget avløpsrør til vannavløp eller annen avløpsløsning. På den måten unngås urinlukt.

Avføring og papir havner i toalettet. Der oppstår det etter hvert en skorpe, og lukten forsvinner. En ventilasjonsvifte sørger for kontinuerlig utlufting av rommet.

Vakuumtoalett
Ikke alle har tilgang til mengder av vann, og noen er knyttet til septiktankt som må tømmes. Da kan det lønne seg med vannbesparende toaletter. Vakuumtoalett er et eksempel, og det er bra for miljøet.

Vaakumtoalettene som vi kjenner fra fly og tog sparer vann fordi det bruker luft for å transportere avfallet. Litt vann kan du tilføre for renholdets skyld, men kan godt brukes i hytter uten innlagt vann. De kan kobles til biotoalettløsninger, avløpsnett og septiktanker.

Kverntoalett
Kverner avfallet. Du trenger mindre fallhøyde til tank enn ved andre vannklosettløsninger. Bra for hytter som står på hard grunn.

Farvel
Vi forstår at det er noe trygt og godt med den gamle, skakke boden i hjørnet på hyttetomta. Det lille huset med hjerte i døra, fullt av minner fra barndommens ferier. Romantisk med ubehandlede trevegger, med det obligatoriske bildet av kongefamilien på en spiker. Blondegardiner og gamle ukeblader, og nærhet til naturen. Men husk at interiør skaper stemning, så ta utedodetaljene med deg inn på ny-doen, så blir overgangen ikke så trist.