Derfor skal du alltid lukke dolokket før du trekker ned

Lukker du ikke dolokket før du trekker ned? Da risikerer du å virvle bakterier opp i luften.

Hvis du ikke lukket dolokket før du trekker ned, bør du begynne med det nå. I hvert fall hvis du vil unngå å få tarmbakterier på tannbørsten din.

Når du trekker ned fordeles nemlig bakteriene i luften, og kan dermed treffe både tannbørsten din og resten av tingene i rommet.

I tillegg til at det kommer opp noen dråper når du trekker ned, virvles også såkalte aerosoler opp i luften.

– Aerosoler er små vanndråper som under press kan virvles opp når du skylder ned i toalettet. I disse vanndråpene kan det være bakterier dersom det er bakterier i vannet. Når du trekker ned oppstår det ofte turbulens som skylder disse små dråpene utover, sier Lisbeth Kyndi Bergen, hygienesykepleier på infeksjonshygienisk enhet på Rikshospitalet i Danmark, til Metroxpress.

Ikke nødvendig med panikk

Det høres kanskje farlig ut, men det er det ikke, mener professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og Klinisk Mikrobiologisk avdeling på OUH.

– Det er ikke nødvendig å få panikk. Slik har det vært siden toalett med skyll ble funnet opp, sier Kolmos til DR.

Selv om det er en ubehagelig tanke, mener heller ikke Lise Kyndi Bergen at det er noe farlig – kun dersom man er svekket fra før av.

– Jeg synes også det er ubehagelig å tenke på, men vi blir ikke syke av å pusse tenner med tannbørster som har stått slik – bortsett hvis man er svekket fra før av, da bør man være oppmerksom. Men kroppen kjenner sine egne bakterier, og det skal store mengder til før man blir syk, sier Bergen.

Lukk lokket og vask hender

Ifølge Hans Jørn Kolmos kan man ikke unngå bakteriene, men man kan gjøre sitt for å minimere mengden.

– For det første er det viktig å vaske hendene grundig etter man har vært på toalettet. Og så er det viktig å rengjøre nøye og ikke bare fjerne skitten som man ser med øyet, sier Kolmos.

Han legger også til at det kan være lurt å lukke lokket før man trekker ned.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!