Unngå oversvømmelse etter ferien

Unngå oversvømmelse etter ferien med et enkelt knep.

Det er mange ting å huske på når du skal overlate boligen til seg selv for en lengre periode. Plantene må få sitt, tyver skal holdes ute, vanntilførsel stenges, posten omadresseres. Men visste du at en av tingene du bør gjøre før ferien er å rense sluket?

I følge Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk er det å rense sluket kanskje en av de viktigste forberedelsene før du reiser på ferie. Det skylde at sluk tilkoblet dusj eller dusjkabinett ofte ikke får tilstrekkelig vanntilførsel til å være selvrensende. Renser du ikke sluket før du reiser, kan det ha gått tett når du kommer hjen.

– Sluk som ikke renses jevnlig fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. Særlig i perioder uten vanntilførsel kan denne materien stivne og tette deler av slukets utløp, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret.

Kan bli dyrt
Får dette avfallet stå og stivne i sluket, kan første dusj etter ferien bli en lite hyggelig fornøyelse. Da risikerer du at første dusj etter ferien medfører redusert avrenning fra sluket og vann utover badegulvet, noe som gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen. Dette kan fort bli en kostbar affære – bare i fjor utbetalte norske forsikringsselskaper ca 2,5 milliarder kroner som følge av vannskader.

– Trøsten er at det ikke koster noe å unngå en slik ubehagelig opplevelse. Renser du sluket før du drar, er du sikret mot oversvømmelse når du kommer hjem, sier Fiskum.

For å være på den sikre siden bør sluket renses en gang i året. Du bruker ikke mer enn et par minutter på jobben, men det kan spare deg for store utgifter. Å rense sluk kan være en litt ekkel oppgave, så bruk gjerne en engangshanske du kan kaste etter bruk.

Du kan finne flere råd om hvordan du forebygger vannskader på Vannskadekontorets hjemmesider.