Unngå dolukt i sommer

Med enkle grep kan du forhindre at det lukter kloakk i huset når du kommer hjem fra sommerferie.

Boliger som står tomme over lang tid lukter ikke godt, men du kan enkelt unngå kloakklukt på baderommet. Den vonde lukten kommer fra sluket som ikke får tilførsel av fuktighet. Varmekabler på badene gjør problemet større enn tidligere.

Ofte skal man ikke være borte mer enn noen dager før det begynner å lukte.
Løsningen ligger å legge et flytende ”lokk” på vannet i sluket, slik at lukt ikke siver opp i rommet.

– Hell litt matolje i sluket, slik at det danner seg en hinne i vannspeilet. Det er en effektiv luktstopper, sier Terje Almås i Varme & Bad Tias Sanitær.

Et annet alternativ er å kjøpe sperrevæske på flaske som forhindrer vond lukt fra sluk og avløp.

Fare for skader
Almås råder alle til kjapt og enkelt å ta en runde i huset før man drar bort på sommerferie, også for å unngå vannskader.

– Mange er nok litt sløve med å stenge stoppekranen til vaskemaskin og oppvaskmaskin i det daglige. Men gjør det før du reiser bort. Trykket i slangene er høyt, og det kan bli stor skade i boligen dersom det oppstår lekkasje.

Slike skader dekkes av forsikringen, men kan gjøre enorme skader på hele bygget som det kan ta måneder å reparere.

Tall fra forsikringsbransjen viser at det i fjor ble utbetalt 1,5 millioner kroner i erstattninger etter brudd i vannledninger i boliger og fritidsboliger.

Vanning av hage
– For folk som bor i enebolig med hovedstoppekran, er det enkelt å stenge denne i ferien. Men det passer ikke alltid nå på sommeren, sier Almås.

Ofte er det slik at naboer eller andre skal passe på huset, og vanne blomster. Andre har automatiske vanningsanlegg i hagen, slik at det ikke går å stenge hovedstoppkranen.

Varme & Bad har ikke opplevd store problemer med slike anlegg, eventuelle vannlekkasje her skjer oftest utenfor boligen. De store problemene skjer inne.

– Vi har mange hasteoppdrag nå i sommerferien, så det er all grunn til å bruke noen minutter og ta runden i boligen for å stenge kraner. Husk også å stenge kranen til kjøleskap som har vanndispenser, sier Terje Almås.

Mer informasjon:
Varme & bad
Stopplukt