Tette avløp – slik unngår du det

Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Med regelmessig vedlikehold burde avløpet i huset ditt fungere uten problemer. Dersom du ofte opplever tette avløp seg kan problemet ligge lengre ned i rørene. Da kan det være på tide å kontakte en entreprenør som for eksempel et spylefirma eller liknende.

Oppvaskkumen

Vond lukt og tette avløp i oppvaskkummen skyldes ofte at fett, matrester og små objekter har satt seg fast. Bruk alltid rensesil og gjerne en ekstra sil dersom du renser fisk. Hell kokende varmt vann i kummen innimellom slik at fettansamlinger løser seg opp. Bruker du ofte olje i matlag­ingen, bør dette gjøres ukentlig.

Er sluket helt tett kan du bruke en avløpspumpe med treskaft og gummisug eller en rensespiral som med sin lille krok kommer langt ned i røret. Er det fortsatt tett, bør du åpne vannlåsen og gjøre rent.

Avløpspumpen
Like god som den er enkel. Avløpspumpen har løsnet forstoppelser i mange år.

Toalett

Spyl aldri ned noe annet enn toalettpapir og ekskrement­er i toalettet. Blir det likevel tett, er det gummihansker som gjelder. Forsøk å plukke løs det som har satt seg fast og tøm deretter en bøtte vann i toalettet. En avløpspumpe kan også brukes.

Servant

Er servanten tett kan du som regel ganske enkelt åpne vannlåsen og plukke bort det sitter fast. Sett en bøtte under mens du skrur opp låsen.

Du kan også bruke en avløpspumpe som du plasserer over sluket i vasken. Teip igjen oversvømmelsehullet og pump i vei. Proppen løsner forhåpentligvis av sugekraften.

Bruk ikke kjemisk propp-løsner da de er sterkt etsende og kan sette flekker på porselenet og også skade plast-rørene.

Gulvsluk

I dusjen og badekaret er det ofte hår og såperester som klumper seg sammen. En «hårfelle» over sluket kan være en god idé. Vannlåsen bør likevel tas opp og rengjøres for hår og annet med jevne mellomrom.

En gammel tannbørste er et godt redskap til rensejobben. Så snart vannet renner saktere ut er det tid for en rengjøring.

hårfelle til dusj
Hårfelle ­stopper effektivt hårstrå fra å følge ­vannet ned i sluket.

Rensespiral som sveives ut og gjør at du kommer til langt ned i avløpsrøret.