Steng vannet før ferien!

Steng vannet før du drar på ferie. Det kan spare deg for store skader.

De fleste har lært at det lønner seg å tømme postkassa når man er bortreist for å hindre at tyver tar seg til rette, men hvor mange stenger vannet før de reiser? Sannsynligheten for å komme hjem til vannskade etter ferien er faktisk atskillig større enn for at det har vært innbrudd.

Skader for store verdier
I løpet av juli oppstår det hvert år rundt 7000 vannskader i norske bygninger. Stenger du hovedstoppekranen før du drar på ferie, er du garantert å komme tilbake til et tørt hjem.

Mange av vannskadene blir mye mer omfattende enn nødvendig. I tomme hus får vannet ofte flomme utover i dagesvis før skaden oppdages. Oftest skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Stenger du hovedkrana før du drar, er du derimot sikret mot sprukne rør og oversvømmelse.

– I 2008 ble det utbetalt ca 2,5 milliarder kroner i forsikringer etter vannskader. Mange norske hus har rør fra 1950-, 60- og 70-tallet, og disse er spesielt utsatt for brudd, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Når krana ikke kan stenges
Men det er ikke alltid at det er praktisk mulig å stenke hovedvannkrana når man reiser bort. har du for eksempel avtalt med naboen at hun skal komme bort og vanne plantene dine mens du er bortreist, bør det være vann tilgjengelig.

Det er likevel mulig å sikre seg mot vannskader selv om det skulle oppstå brudd på et rør mens dere er vekkreist og vannet ikke er stengt av. En vannstoppventil fanger opp lekkasjer ved hjelp av sensorer og stenger vannet. Vannstoppventilen fanger også opp lekkasjer i skjulte rør, og kan derfor hindre vannskader du ellers ikke ville oppdaget før det var for sent. Du trenger en rørlegger for å feste magnetventilen ved rørinntaket, men de trådløse sensorene til våtrommene kan du legge ut selv.

Har du spørsmål om vannskader, kan du ta kontakt med Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk. På vannskadekontorets hjemmesider kan du laste ned brosjyrer om forebygging av vannskader.