Kulda kommer – er du forberedt?

Kulda kommer, og med den vannskadene. Er du forberedt?

I store deler av landet har vinterens første frost kommet. Etter natten ligger bakken hvit av rim og sølepytter har fått et speil av is. Og med kulda kommer vannskadene.

Hvert år er det noen som glemmer frosten virkning på vannrør eller som blir tatt på senga av den første kuldeperioden. Antall vannskader på norske hytter øker, og skadene skjer spesielt i forbindelse med den første frosten.

I fjor utbetalte forsikringsselskapene mer enn 98 millioner kroner i vannskade-erstatninger for norske hytter. Etter første halvår i år har disse skadeerstatningene passert rekordhøye 80 millioner kroner, noe som er en økning på hele 43,9 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Dyre skader
– Det var 1484 vannskader i hytter i første halvår 2009, noe som er en økning på 23,1 prosent i forhold til samme periode i fjor. Gjennomsnittserstatningen har altså økt. Mange av disse skadene er dyre å utbedre, blant annet fordi hyttene blir stadig flottere med kostbart interiør, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut i hytta og gir vannskader. Det kan fort bli dyrt. 

– De fleste skader koster mer for hytter enn for boliger. Grunnen til dette er at vannet får stå og renne lenger, siden hytter gjerne står uten tilsyn store deler av året. Men med litt omtanke kan de fleste vannskader unngås, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

De har utarbeidet en brosjyre med råd om blant annet hvordan du kan unngå vannskader på hytta, frostsprenging og mer til. Brosjyren heter Unngå vannskader på hytta og kan lastes ned gratis på nettsiden Vannskadekontoret.

Slik sikrer du deg
For å unngå frostsprengte rør er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen før du forlater hytta. I tillegg må du:
 *lukke alle lufteventiler og vinduer
* ved frostfare fylle alle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske
* om mulig ikke senke temperaturen i hytta lavere enn til ca 10 ºC
* unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryperom, yttervegger, golv og tak

Montering av vannstoppventil er også et tiltak som kan vurderes. En vannstoppventil sikrer deg mot vannskader døgnet rundt, også når du er bortreist. Vannstoppventilen oppdager ikke bare akutte lekkasjer, men også lekkasjer i skjulte rør. Ettersom vannstoppventilen stenger av vannet ved lekkasjer og dermed forhindrer store skader på boligen, gir forsikringsselskapene gjerne en god rabatt på boligforsikringen til boliger hvor det er installert vannstoppventil.