Så lett avkalker du vaskemaskinen

Avkalking og rengjøring av vaskemaskinen er viktigere (og enklere) enn du tror. Dårlig vedlikehold kan resultere i overforbruk av energi. 

Mange stoler blindt på at deres vaskemaskinen klarer seg fint på egen hånd i måneder eller til og med årevis. «Den var superdyr, så litt må den jo tåle,» tenker man, og så går den plutselig et år uten vedlikehold.

Det er ikke bra for verken klesvasken eller lommeboka. Vi i Norden har svært kalkholdig vann, og hvis kalken samler seg, betyr det mer smuss og tette filtre.

Vaskemaskinen må jobbe mer for å rense klærne og dermed blir det ikke like rent som man vil ha det. Det betyr et høyere tall på strømregningen og dårlig vasket tøy. 

Les også: Slik får du myke håndklær – hver gang

I ytterste konsekvens kan flitrene bli så fulle at maskinen stopper.

Rengjøringsekspertens triks

Faktisk er det ganske enkelt å avkalke en vaskemaskinen. 

Her er hva du bør gjøre:

  • Kjøp sitronsyre
  • Hell litt i såpeskuffen
  • Kjør et kokeprogram på maskinen uten tøy

Getty Images

Flere rengjøringseksperter anbefaler at man bruker dette enkle trikset ofte. Ann-Alicia Thunbo Ilskov, den ene forfatteren bak hjemmesiden Husmoderen.dk, sier til danske Politiken:

– Tidligere kokvasket man det meste, men i dag er det – heldigvis for miljøet, blitt mulig å vaske tøy på 15 og 30 grader. Dermed blir maskinen sjeldent renset helt igjennom for skitt og bakterier. En alminnelig familie bør faktisk avkalke vaskemaskinen med sitronsyre én gang i måneden.

Rengjør med grønnsåpe

Et annet ekspertråd om generell rengjøring av vaskemaskinen kommer fra Michael Rene Jensen som jobber ved Høyskolen Metropolson sier til Bolius.dk:

– Vask gjennom vaskemaskinen med grønnsåpe hvis det sitter fett igjen i maskinen og døråpningen. Grønnsåpe har den samme effekten som klor, og virker hver gang. Husk å vaske igjennom maskinen uten såpe etterpå, sier han.