Ny vaskemaskin? Les dette!

Er du på utkikk etter ny vaskemaskin, bør du lese denne artikkelen først.

En vaskemaskin har én funksjon: å vaske klær. Likevel er det flere ting å ta i betraktning når du skal kjøpe ny vaskemaskin.

Vaskekapasitet
En av de første tingene du bør vurdere når du skal kjøpe ny vaskemaskin, er maskinens vaskekapasitet.

For små husstander på en til tre personer, holder det gjerne med en vaskemaskin som har en vaskekapaistet på fem kilo tørt tøy. For større husstander og familier med tøybleiebarn, kan det anbefales å se etter vaskemaskiner som tar seks kilo eller mer.

Vurder behovene: Tenk gjennom hva du trenger fra vaskemaskinen før du går til innkjøp av en.

Brukervennlighet
Det finnes en rekke ulike vaskeprogrammer, og noen maskiner har flere programmer enn andre. Vil fraværet av dampvaskfunskjon være et savn eller noe du kan klare deg uten? Vurder om du virkelig har behov for alle programmene som tilbys eller om du kan klare deg med en enklere og billigere maskin.

På samme måte finnes det store variasjoner i panelet. Noen har store brytere og få knapper, andre har elektronisk display og mulighet for flere innstillinger. Velg den stilen du er mest komfortabel med å bruke.

Miljømerking
Alle hvitevarer energimerkes fra A til G. A-merkede hvitevarer bruker mindre strøm enn tilsvarende produkter med lavere energieffektivitet. I følge Forbrukerrådet er de fleste vaskemaskiner i dag klassifisert som A eller B.

Vaskemaskinprodusentene har nemlig fått med seg at produkter som er gunstige for miljøet nå favoriseres stadig mer av forbrukerne. Det har de siste årene gitt oss en ny generasjon vaskemaskin som bruker mindre vann og strøm enn før.

Anbefalt: W68842 fra ASKO er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Tips for allergikere
Mindre vann i skyllingen kan dessverre føre til at det er såperester i tøyet etter vask. Det kan igjen gi allergi og kløe. Forbrukerrådet anbefaler derfor at man velger ekstra vann ved skylling eller kjører skylleprogrammet en ekstra runde, selv om det tar tid og trekker litt strøm.

Alternativt kan du velge en vaskemaskin som er særlig designet for allergikere. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler vaskemaskinen W68842 fra ASKO. Denne vaskemaskinen har to allergiprogrammer – en forbedret skyllemulighet og et eget program for å rengjøre vasketrommel og såpeskuff.

Kombivaskemaskiner
Har du liten plass til overs, men behov for tørkemuligheter, kan en kombivaskemaskin være fristende. Ideen er god: i en og samme maskin får du vasket og tørket klesvasken. Vær dog oppmerksom på at resultatet sjeldent er like godt som når du bruker separate maskiner. Særlig er tørkefunksjonen redusert.