GENIAL oppfinnelse sikrer deg mot brunt belegg i do

Brunt belegg i toalettet kan være umulig å bli kvitt, men med en genial oppfinnelse blir doen ren på kort tid. Se hvordan her.

Når en gryte blir brent i bunnen, legger vi den i bløt. Når stekepannen ikke blir ren, legger vi den i bløt, og når deigen henger fast i bakebollen, legger vi den også i bløt. For oppfinneren bak den nye rengjøringsutstyret, var det derfor åpenbart at den samme metoden måtte kunne brukes for å kvitte seg brunt belegg og kalk i toalettet.

Etter konstant irritasjon over å ikke kunne kvitte seg med det brune belegget og kalkflekker i sin gamle toalettskål – og flere mislykkede forsøk med rengjøringsprodukter og gamle kjerringråd, tok 67 år gamle Trygve Thykjær fra Danmark derfor saken i egne hender. Han utviklet det nye rengjøringsproduktet Toiee Toalettplugg som gjør det lett å bli kvitt brunt belegg og kalk.

– Uansett hvor mange rengjøringsmidler og gamle kjerringråd jeg brukte, var det ingenting som fungerte. Plutselig fikk jeg ideen om å bløtlegge hele toalettet. Jeg prøvde uten hell å stoppe avløpet med en klut i en pose. Så kom ideen om ballonger, og etter mange forsøk og bruk av forskjellige midler, klarte jeg å blåse opp en ballong helt nede i vannlåsen. Den holdt helt tett, og etter bare en times bløtlegging var toalettet like rent igjen som da jeg kjøpte det, sier Thykjær.

Spesialutviklet toalett ballong stopper avløpet.

En håndpumpe, en slange, og en kraftig gummiballong danner grunnsteinene i den spesialutviklede toalett ballongen, som Thykjær har brukt de siste årene på å finjustere.

Toiee Toalettplugg fungerer ved å senke ballongen i vannlåsen, hvoretter ballongen blåses opp slik at den lukker vannlåsen. Fyll deretter toalettskålen med vann og tilsett den spesialutviklede rengjøringsmiddelet.

Toalettet står på den måten i bløt, og her lar man det ta vare på seg selv i noen timer, eventuelt over natten. Deretter fjernes toalett ballongen, og resultatet er en en skål uten kalk eller brunt belegg.

– Det kreves ikke hardt arbeid eller lang tid. Du lar egentlig bare tiden gjøre jobben, akkurat som når du legger en gryte i bløt, sie Thykjær.

Toiee Toalettplugg finnes hos flere leverandører på nett.

Andre tips til å fjerne det brune belegget

Hvis du ikke velger å benytte deg av det geniale produktet, finnes det også andre måter å prøve å fjerne det brune belegget i do.

Sitronsyre

En måte er å helle en stor bøtte med vann i toalettet, slik at det blir lettere å komme til belegget. Deretter drysser du to poser med sitronsyre ned i skålen, og lar den virke over natten. Dagen etter skrubber du med toalettbørsten.

Oppvaskmiddel

Du kan også bruke et par teskjeer oppvaskmiddel sammen med fem liter varmt vann, gjerne 50 grader. La det stå i toalettet i 15 minutter før det skylles ned.

Rust eller avleiring

Dersom belegget har kommet som følge av rust eller avleiring, kan et surt, syrebasert middel, som for eksempel eddik, løse problemet. Her skal eddiken helles ned i skålen og stå sammen med litt flytende oppvaskmiddel. Dette skal stå en stund, helt til syren løser opp avleiringene. Etterpå bruker du toalettbørsten.

Bruk syreholdig brus

Et siste tips er å fjerne belegget med en syreholdig brus, som for eksempel cola. Cola boksen skal helles ned i skålen, og etter en time kan den skrubbes med toalettbørsten. Dette vil fjerne belegget da den inneholder syre som tar basiske flekker.