Unngå svarte fuger i dusjen

Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

De fleste hus i Norge er trehus, og baderomsveggene har stenderverk av tre. Tre arbeider med fuktighet og temperatur, slik at det alltid vil være noe bevegelse i en flisevegg.

De keramiske flisene er stabile, likeså den sementbaserte fugemassen. Bevegelsen på grunn av temperatur/fuktighet må tas ut et sted, og det er mellom flis og fugemasse.

Det oppstår små sprekkdannelser som gir kapillar-effekt, slik at såpevann som renner nedover våtromsflaten, suges inn og bak flisene. Dette gir gode vekstforhold for sopp, mugg og alger. 

I fukt, såperester og varme bak flisene på badet, trives mugg og sopp. Du ser det ikke, men det er der. Mugg og sopp avgir sporer i luften som enkelte personer kan reagere på, og som kan gi allergier.

For å unngå svarte fuger i dusjsonen bør du impregnere fugene jevnlig. Illustrajonsfoto: Getty Images

Unngå svarte fuger med impregnering

Løsningen for å få brukt med svarte fuger er å først rense, så impregnere fugene med for eksempel Alanor Fugeimpregnering. 

Impregnering beskytter fugene mot vanninntrenging, og har en vannavstøtende effekt. Den beskytter også flatene mot sopp- og muggangrep. 

Slik gjør du:

  • Sørg for at fugene er rene og tørre. Rens fugene med et egnet rensemiddel, bruk for eksempel Plumbo bad- og dusjrens. Da er du sikker på at fugene er rene og klare for impregnering.
  • Påfør rikelig med impregnering på fugene i de aktuelle områdene. Du kan enten bruke spray eller påføre med en pensel. Hvis vesken trekker raskt inn, påfør flere ganger. 
  • Tørk av overflødig impregnering med en fuktig, lofri klut. Til slutt polerer du flaten med en tørr klut eller tørkepapir. 

Vannet vil nå perle seg på fugene, i stedet for å trekke inn.

I en dusjsone anbefales det å gjenta behandlingen 2-4 ganger i året for å få et godt og langvarig resultat.

Kilde: ifi.no