Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og enkel betjening.

Det kan være vanskelig å orientere seg i all informasjonen når du skal velge nytt dusjhode. For hva er viktigst – designet, ergonomien, prisen, vannforbruk eller funksjonaliteten?  

Et tips kan være å sjekke vannforbruket. Nesten alle standard munnstykker på markedet slipper gjennom opptil 20 liter per minutt. De mest sparsommelige ligger på ca 10 liter per minutt.

Vår test viste at alle de testede dusjhodene er gode – det er marginaler som avgjør karakterene. Tre dusjhoder har et lavt vannforbruk, noe som er positivt i testen. Testen viser også at prisen ikke nødvendigvis er avgjørende.

Slik testet vi
Vi har testet fem utvalgte dusjhoder. De er testet med henblikk på design, ergonomi, vannforbruk, dusjopplevelse og pris. Alle dusjhodene kan monteres på en standard slange, så du trenger ikke å skifte ut hele dusjarmaturet. Vi har ikke testet holdbarheten eller laget konkrete målinger på vannforbruket, men gjengitt produsentenes målinger ved et vanntrykk på 3 bar – Variflex er målt ved 4 bar. Vi har testet dusjopplevelsen ved alle innstillinger som dusjhodet tilbyr.

Karakterskala

1=Skuffende
2=Tilfredsstillende
3=God
4=Meget god
5=Suveren

Lavt vannforbruk i stilrent design – Natura fra Oras – 653 kr

Vannforbruk: 8 liter/minutt om man bruker øko-knappen. Bruker man ikke den blir forbruket dobbelt så høyt, 16 liter/minutt.

Material: Krom.

Vurdering:
Flott og enkelt design som passer inn i de fleste bademiljøer. Den vannbesparende funksjonen er god, du merker nesten ikke at du halverer vannforbruket. Selve knappen er også enkel å betjene mens man dusjer. Dusjhodet er testvinneren da det er både flott, enkelt å betjene og godt å holde i, har også testens laveste vannforbruk (når økoknappen brukes) og en pris som ligger midt på skalaen.

Kontakt: 74 85 41 10  
www.oras.com

Karakter: 5

Smart vannbesparende funksjon – 9000E 3S fra FM Mattson  – 1024 kr

Vannforbruk: 9 l/min – har ECOFLOW
Materiale: Krom

Vurdering: Enkelt og funksjonelt design. Dette er testens minste dusjhode, men det merker du ikke på dusjopplevelsen,  den er enkel å bruke som hånddusj. Den sitter også godt på stativet og det er enkelt å skifte mellom de forskjellige stråleinnstillingene. Dusjhodets ECOFLOW er et pluss, da vannforbruket uansett vanntrykk ikke overstiger 9 l/min. Totalt sett et meget godt dusjhode som får karakter 4.
OBS: Prisen er inklusive slange, stang, dusjhode og såpeskål.

Kontakt: 22 09 19 00  
www.fmmattsson.no

Karakter: 4

Fargerik dusjopplevelse – Rainshower Icon fra Grohe – 999 kr

Vannforbruk: 9,5 l/min når eco-button brukes. Den gir en vannbesparelse på 40% fra 15,8 l/min.

Materiale: Både krom og plast – flere forskjellige farger.
Vurdering: Moderne og annerledes design. Du merker ikke at du sparer på vannet når du bruker eco-button. Knappen er litt hard å trykke ned. Dusjhodet er stort og godt, men dessverre litt ”uhandy” som hånddusj. Designet gir badet en ny look og sammen med den vannbesparende effekten får den testens nest beste karakter.

Kontakt: 22 07 20 70  
www.grohe.no

Karakter: 4

Herlig dusj med mye vann – Kudos Grande 3S fra Damixa – 390 kr

Vannforbruk: 11,7 l/min. Fem ulike innstillinger av ­strålen.
Materiale: Krom og plast

Vurdering: Pent og elegant munnstykke som er ett av testens største. De fem dusjinnstillingene gir 11,7 l/min uansett hvor mye du åpner kranen. To av strålene kjennes myke mot huden og munnstykket gir testens beste dusjopplevelse. Vi gir det likevel bare testens nest høyeste karakter ettersom vannforbruket er høyt sammenliknet med de andre dusjmunnstykkene i testen. Men god er den.

Kontakt: 22 35 27 60  
www.korsbakken.no

Karakter: 4

Moderne og ekslusiv – MMIX S6 fra Mora – 970 kr

Vannforbruk: 12 l/min. Ingen vannbesparende knapp.
Materiale: Krom.

Vurdering: Testens mest elegante design som gir badet et flott og moderne uttrykk. Fungerer ikke så godt som hånddusj pga det flate håndtaket som gir et litt ubekvemt grep. Men sitter det på dusj­stangen gir det en god badeopplevelse. Selv om dusjhodet ikke har en sparefunksjon, ligger vannforbruket likevel i den lavere enden av vanlige dusjhoders vannforbruk som bruker å være mellom 10 og 20 l/min.

Kontakt: 22 09 19 00  
www.fmmattsson.no

Karakter: 3