Mange dusjer i skitt

Nær én million nordmenn får misfarget vann i kran og dusj. Halvparten får med seg farlige tarmbakterier på kjøpet.

Humus er hovedårsak til at hver femte vannverkskunde opplever vann i kranene som er synlig skittent, viser tall fra Folkehelseinstituttets vannverksregister.

– Mange har kviet seg med å gjøre noe med vannrensing, fordi det har vært dyrt. Nå finnes permanent vannrensing som både er rimelig i anskaffelse og nesten uten vedlikeholdskostnader, sier Marianne Mork i Varme & Bad Moss Rørleggerforretning.

Varer lenger

Hver tiende vannverkskunde i Norge får vann som ikke holder akseptabel hygienisk kvalitet når det gjelder innhold av tarmbakterier.

I Bergen er det fremdeles folk som sliter med helseplager etter giardiautbruddet høsten 2004. For å ta knekken på slike parasitter må vannet behandles gjennom et UV-filter, og det finnes i moderne vannrensesystemer.

Fremmedlegemer i vannet er ikke bare potensielt helsefarlig, men rent vann forlenger også levetiden på sanitærinnretninger, vannledninger og apparater.

Røde hunder
I Norge finnes det fremdeles mange som får vann fra små private vannverk og brønner, der det ikke finnes noen vannanalyse.

– Vi installerte nylig vannrensing hos en husstand som fikk vann fra privat borehull. Vannprøven viste elendig kvalitet, med mye kalsium, jern og mangan. Det var så ille at utstillingshundene deres fikk rødskjær i pelsen når de badet dem, forteller Marianne Mork i Varme & Bad i Moss.

Eierne ble overlykkelige over å få krystallklart vann etter at de fikk montert renseanlegg.

Den beste løsningen er å installere vannrensing ved hovedinntaket av vann til boligen. På den måten kan både større partikler som jern, i tillegg til klor og potensielt farlige parasitter filtreres ut av vannet.

Rens alt vannet
I USA er vannrensing vanlig, og moderne teknologi som på en kostnadseffektiv måte filtrerer alt vannet kan nå enkelt installeres av rørleggere over hele Norge.

– Den største fordelen ved filtrering av vann i hele boligen er at samtlige kraner, badekar, dusjer og avløp vil ha rent, kjemikaliefritt vann for alle typer bruk, sier importør Ole Johan Harbakk av Rhino og Aquasana vannrensing.

På høsten og våren er det ofte høye konsentrasjoner av sprøytemidler og rester av avføring fra dyr i vannet, siden bekker og elver renner over sine bredder og inn på jordbruksland. Da tilsetter vannverkene enda mer klor.

Harbakk viser til amerikansk forskning som viser at kontakt med klor gjennom dusjing og bading kan skape farlig eksponering for kloroformgass. Flere forskere mener det kan føre til kreft hos mennesker.