Hva må du tenke på når du skal kjøpe steamdusj?

Billige steamdusjer fra Kina skapte problemer for norske forbrukere. Hva må du huske på når du går til innkjøp av dampbad?

Nøyaktige anvisninger for montering og installasjon følger med ethvert dampbadrom og dampgenerator. Men det hjalp ikke mye for kundene som endte opp med steamdusj fra kinesiske leverandører som gikk konkurs før de fikk sendt reservedeler til fortvilte forbrukere.

Det første rådet er å kjøpe fra en kjent produsent, som har eksistert i noen år allerede. Men hvilke andre ting må du huske på?

Varmekilde
Steamdusjen varmes opp av en dampgenerator, og skal ikke ha noen annen varmekilde. Temperaturen utenfor steamdusjen må ikke overstige 35 grader. Normal badtemperatur er cirka 34 grader med en luftfuktighet på 100 prosent. Generatoren produserer damp bare når temperaturen i steamdusjen er lavere enn den innstilte temperaturen på dampgeneratorens manøverpanel. Om steamdusjen varmes opp av andre varmekilder, uteblir dampproduksjonen helt eller delvis.

– Det var en periode mye snakk om kinaproduserte, billige steamdusjer. De lønte seg ikke. Er de ikke brannfarlige, så ryker kanskje en del som du ikke får tak i fra Kina, gjerne fordi selskapet bare eksisterer i to år. Velg leverandører som har vært på markedet noen år, og som gjerne vil eksistere i mange år, som Porsgrund og Tylö, sier Lars Sæther fra Tylö.

Ventilasjon
Steamdusjer som bare brukes for privat bruk behøver ingen egen ventilasjon. Vegg og takseksjoner fuges sammen med et spesialsilikon som både limer og tetter.

Dampbadet bør plasseres på gulv av fliser, marmor eller helsveiset plastmatte.

Material og utforming
Materialet i steamdusjen må tåle høy temperatur og fuktighet. Gulvet skal være sklisikkert og utstyrt med sluk i sentrum. Taket bør være skrånende slik at kondensvann ikke drypper ned på den badende. For privat bruk anbefales det at en dusj installeres i dampbadet.

– Det er viktig at dusjen kommer med skoldesikring på blandebatteriet, for å unngå skolding, akkurat som på vanlige dusjer, sier Sæther.

Belysningen skal være 12 eller 24 volt.

Dampgeneratoren
Generatoren skal kobles til vann og avløp.

– Når du kjøper steamdusj må du se etter at det er mulig å avkalke dampgeneratoren. Det er den som produserer dampen – en slags metallboks som koker vannet og leder dampen inn i dusjen. Etterhvert som mye vann har gått gjennom generatoren, vi det ligge igjen litt kalk i varmeelementene. På våre modeller er det enkelt å skru opp en plugg og helle oppi en pose med kalkfjerner, sier Sæther.

Dampgeneratoren kan plasserers opp til 15 meter fra dampbadet, til og med skjult i et ventilert skap eller i et kontrollrom. Dampen ledes gjennom et plastisolert kobberrør eller lignende.

– Det er også viktig at slanger er armert ordentlig. Akkurat som med hageslanger som enten får knekk på seg eller ikke, er det forskjell på kvaliteten på slanger, sier Sæther.

Generatorens kapasitet skal tilpasses dampbadets volum, konstruksjon og eventuell ventilasjon.
Konstruksjonene er som regel selvbærende og krever ingen støttende vegger, rommet monteres frittstående, mot hjørne eller vegg.