Dusj – en ren opplevelse

Dusjkabinett er et våtrom i seg selv – det tryggeste valget når det gjelder Dusjløsninger vannlekkasje.

– Vi dusjer mye mer enn før. Selv om membran og fugemasse med årene har bedret seg betraktelig, må baderomsgulvet fortsatt tåle hard belastning. Det sikreste vil derfor alltid være et dusjkabinett, selv om mange av designmessige grunner ønsker et dushjørne, sier butikksjef Anne Sofie R. Valskar i rørleggerbedriften Olaf B.Terjesen på Nøtterøy.

En dusj med et pent utseende er i mange tilfeller også en god dusj. Holder form og materialer høy kvalitet, er dette som regel et godt utgangspunkt med tanke på funksjon og dusjopplevelse.

Trygt valg
Et dusjkabinett har fire vegger og et dusjkar som samler opp vann. Dette gjør dusjkabinettet til det tryggeste valget når det gjelder vanntetting. Vannet holder seg på innsiden av kabinettet. Dusjkabinetter kommer i mange ulike størrelser og utforminger og kan være en stilfull alt-i-ett-løsning med blandebatterier, dusjhoder og hyller integrert. Tilleggsutstyr kan være tregulv, krakker og silikonmatter.

STEAMDUSJ: Box Steam fra Marco. Steamaggregat, belysning, stor, innebygd takdusj og 6 massasjedyser i ryggsøylen. Pris ca kr 46.300. NB! Tilkobling av steamaggeregat skal utføres av fagmann.

Mini-spa
En steamdusj er et dusjkabinett der du kan dusje og samtidig nyte en avslappende atsmosfære med damp tilsatt nettopp den duftessensen du ønsker. Et luksus minispa med plass til én eller to personer. Et alternativ til badstu som kun krever kort oppvarmingstid. Det finnes mange modeller på markedet. – Velg en seriøs leverandør og sjekk at det er mulig å skaffe reservedeler. Jo mer elektronikk, jo mer er det som kan gå galt, understreker Anne Sofie.

Dusjkar
Fordelen med dusjvegger er at plassen kan utnyttes mer fleksibelt enn ved å ha et dusjkabinett. Derfor gjør noen ganger utformingen av rommet dusjvegger eller dusjdører til den beste løsningen. En kompromissløsning kan være å montere et dusjkar for å spare gulvet. Dusjkar leveres i mange størrelser og former og kan også bygges inn. Vanligvis er dusjkar bestillingsvare.

TRYGT VALG: Showerama 7–5 basic fra Porsgrund. Herdet sikkerhetsglass i klart, røkfarget eller struktur. Pris kr 18.700

Glassklare løsninger
– Når det gjelder dusjhjørner, -vegger og -nisjer er mulighetene utallige. Spesialløsninger med skråskåret glass tilpasset skråtak, to- og tre-delte nisjedører, skyvedører og lekre walk in-løsninger i glass. En nyhet er glass med speileffekt, i tillegg til farget glass, frostet glass, og glass med mønster i forskjellige farger og motiv. Du kan også lage ditt eget designuttrykk ved hjelp av en spesialfolie som selges i baderomsbutikkene.

– De fleste kundene ønsker mest mulig glass og minst mulig profiler, men velger ofte en veggprofil, sier Anne Sofie. Enkelte dusjvegger er produsert med tanke på et enklere vedlikehold.

– Sjekk i baderomsbutikken, råder Anne Sofie.

Sparer plass
Dusjhjørner har ofte dører som kan svinges i begge retninger, slik at de kan foldes innover når dusjen ikke er i bruk. En hengslet skjermvegg som kan foldes inn mot veggen når den ikke er i bruk er en kjempesmart løsning på et lite baderom. Men det er viktig å tenke på om gulv og vegger er rette. Rørleggeren anbefaler minst en flisetykkelse nedsenking i dusj. Dette, og flere andre faktorer, er med på å avgjøre hvilken dusjløsning du bør velge.

Dusjtips:

* Tenk helhet i planleggingen – rommets utforming, design og avløp
* Sjekk gulvfall og ta nøyaktige mål
* Velges dusjdører som slår innover, må gulvet være mest mulig rett
* Velges dusjkabinett, sjekk at deksel på sokkel kan taes av for et enklere renhold.
* Velg en kjent leverandør eller kjent merkevare. Du vil mest sannsynlig få behov for reservedeler ut over garantitiden
* Husk at også gummilister må skiftes etter noen år
* Ikke glem at byggetekniske regler må følges. Bruk derfor fagfolk
* Tid er penger. Rørleggeren bruker lenger tid på å montere noe når han først må lese bruksanvisningen for et ukjent produkt

SKYVEDØR: BellaVita Nova skyvedør for nisje. Klart herdet glass. Duscholux. Pris fra kr 17.500.

FRITTSTÅENDE: Collection X frittstående frontvegg. Klart herdet glass. Duscholux. Pris fra kr 7.850.

DUSJKAR: Magic Life montert på innebygd dusjkar. Klart hedret glass. Duscholux. Pris fra kr 29.000. Dusjkar kommer i tillegg.

DUSJHJØRNE: Hafa Igloo Round Flower dusjhørne i 6 mm herdet glass, der dørene kan svinges innover for å spare plass når dusjen ikke er i bruk. Pris kr 7.995.