Derfor bør du bruke nalen i dusjen

Dette rengjøringstipset gjelder hele året: Fjern vann og såperester som ligger igjen etter dusjing. 

Et bad som er forskriftsmessig bygd, skal ha en levetid på minimum 30 år. Men badets levetid vil forkortes hvis du slurver med renhold og vedlikehold.

– Vi ser at mange forsømmer renholdet på badet, spesielt i dusjområdet. Det fører gjerne til at fugene får en oransje farger, eller svarte prikker, sier Bjørn Stensli, daglig leder i Funksjonell VVS til Newswire.

Misfargingen kommer av at det ligger igjen såperester som det setter seg svertesopp i.

Det er mulig å bytte ut misfargede fuger, men det enkleste er å holde fugene tørre og rene. Da minsker risikoen for soppangrep.

På samme måte kan man unngå at glassflatene i dusjen får en gråtone nederst, hvis man fjerner vannet etter hver dusj.

– Den matte gråtonen skyldes at kalk fra vannet fester seg, og det kan være vanskelig å få bort hvis man ikke fjerner det med én gang, sier Stensli.

Foto: Hege Bakke

Regelmessig renhold

Hos noen dusjprodusenter følger det automatisk med en god nal når dusjveggene installeres.

– Vi ber rørleggerne om å oppfordre kundene til å bruke denne nalen etter hver dusj, sier Anne Ersnes, markedskoordinator for Ifö og Porsgrund Bad til Newswire.

Hun er enig med Stensli i at hyppig bruk av nal kan være med på å holde badet ditt pent lenger.

– I tillegg er det viktig med regelmessig renhold, helst en gang i uka. Det kan høres ut som en selvfølgelighet, men det er nok en del som tyr til skippertaksmetoden, og det gjør jobben mye vanskeligere.

Ersnes forteller at de jevnlig får reklamasjoner fra kunder som mener det er noe feil med produktene. Når servicerørleggeren så kommer ut for å se på feilene, viser det seg ofte at det dreier seg om dårlig renhold.

– Noen kunder klager på at det legger seg en hinne på dusjveggene. Dette er ikke en reklamasjon, kun dårlig renhold. Det samme gjelder med misfarging i bunnen av karet på dusjkabinettet, sier Anne Ersnes.

Dropp grønnsåpe

Hun påpeker at riktig bruk av rengjøringsmidler er viktig hvis du vil holde badet pent.

– Unngå vaskemidler som sliper. Husk også at en del spraymidler kan være harde mot plast og krom, så her bør man være litt forsiktig, sier Ersnes.

Bjørn Stensli i Varme & Bad anbefaler i tillegg å unngå grønnsåpe.

– Grønnsåpe legger igjen et fettlag som gir soppen gode vekstforhold, sier han.

Stensli sammenligner vedlikehold av badet med det å følge serviceprogrammet til bilen.

– Når du får et bad levert av et seriøst firma, følger det med en FDV-instruks, som står for dokumentasjon, drift og vedlikehold. Der står det hva du skal gjøre for å holde badet pent og unngå skader, sier Stensli.

Han blir ofte overrasket over at nyrenoverte bad ser helt annerledes ut etter kort tid.

– Mange tror de må renovere igjen etter åtte-ti år, fordi badet ser skadet ut, men så er det bare ytre skader. Verst er det i dusjområdet, sier Stensli.

Å gå over med nal hver gang du dusjer, er derfor forvaltning av baderommet på en enkel og billig måte, mener han.

Kilde: Newswire