Varmtvannsbereder skal hindre vannskader

En ny type varmtvannsbereder skal hindre vannskader i hele boligen.

Hvert år betaler forsikringsselskapene ut flerfoldige millioner av kroner etter vannskader i hytter og boliger. Så mye som hver fjerde krone som forsikringsselskapene betaler ut i erstatning, går til vannskader, viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.

– Slike skader er ofte svært omfattende og kan koste flere hundretusen kroner å utbedre, sier Anders Wang i rørleggerkjeden Varme & Bad .

Men nå kan en ny, norsk varmtvannsbereder sette en stopper for noen av de dyre vannskadene. Waterguard har i samarbeid med Oso Hotwater utviklet en bereder med en vannstoppventil. Den nye berederen har fått navnet Oso Supersmart, og skal ikke bare oppdage lekkasjer i berederen, men i alle rør i hele boligen.

To produkter i ett
– Vi har utviklet en teknologi som gjør at en vannlekkasje oppdages umiddelbart og at vanntilførselen til hele boligen stoppes. Trådløse sensorer i alle rom med innlagt vann registrerer eventuelle lekkasjer, sier daglig leder Haakon Munkejord i Waterguard.

Vannstoppventil er et produkt som har vært på markedet lenge, men det nye er altså at du nå får bereder med integrert vannstoppventil. Med utgangspunkt i Oso Hotwaters beste Enøk-varmtvannsbereder, har det blitt gjort noen tekniske tilpasninger som har gjort det mulig å integrere de to produktene til ett.

Berederen er koblet til et betjeningsdisplay og trådløse sensorer, slik at eventuelle vannskader fanges opp umiddelbart og stopper vanntilførselen til hele boligen. Trådløse sensorer utplasseres i alle rom med vann, og magnetventil monteres på hovedinntaket av vann. Dermed begrenses vannskadene til et minimum, om uhellet skulle være ute.

Billigere forsikring
Ettersom vannstoppventil reduserer risikoen for vannlekkasjer, er det flere forsikringsselskaper som tilbyr rabatt i forsikringspremien om en slik ventil installeres.

– Dette er virkelig gode nyheter for norske boligeiere. Med den nye varmtvannsberederen sparer man dessuten penger til strømutgifter, og vannlekkasjesystemet gir reduksjon i boligforsikringen, sier Wang.