Trepanel på badet

Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Fliser, våtromstapet, våtromsplater – eller nostalgiske panelvegger? Du må ta mange valg når du pusser opp badet, hva du skal ha på veggene er ett av dem. Men fungerer tre og vann i tospann?

– Det er fullt mulig å ha panel på badet. Det viktigste er å behandle panelet på begge sider før du lager veggen, sier Heidi S. Sørensen. Hun eier og driver A/S Maleriet Fargehandel på Hønefoss. Hun har 15 års erfaring med maling og interiør.

Men mange kommer for å kjøpe maling når veggen allerede er ferdig.

Likt på begge sider
Hvis panelet blir fuktig på baksiden, vil materialet bøye seg utover.

– Det er en uskreven lov at alt panel skal behandles likt på begge sider for å unngå at det bøyer seg. Men som regel maler folk ett strøk heftgrunn på begge sider, og ett strøk maling bak og to foran.

Husk at panelets svakeste punkter er på toppen og i bunnen, så der må det også males. Heftgrunn er alfa og omega for panel. Og glem ikke kvistlakk for å unngå gjennomblødning.

Vannbasert sterkest
Sørensen selger mest vannbasert maling.

– Den løsemiddelfrie oljemalingen har ikke like god utflytningsevne som den gamle, og jeg synes vannbasert best. Den er sterkest – når den brukes riktig. Det er viktig å la malingen herde lenge nok før du påfører et nytt lag.

Selv om malingen virker tørr på overflaten trenger den tid til å sette seg, og vannbasert maling herder saktere enn oljemaling.

Bruk kabinett
Malt panel på våtrom rengjøres som vanlig, den er vaskbar og krever ikke spesielt hensyn.

– Etter ett år vil de fleste oppdage sprekker i panelet, så gå over med akryl og mal ett strøk til.

Personlig ville ikke Sørensen hatt panel i dusjrommet, selv om det er mulig.

– Det er jo tross alt en våtsone. Et kabinett er nok lurest i bad med panelvegger.

Viktig med membran
Snekker Steinar Garmann Dahle anbefaler også dusjkabinett.

– Det viktigste på badet er uansett  at man brukeren god våtromsmembran på baksiden av panelet, sier Dahle.

Husk også på hva slags innemiljø du har på badet. Hvis ventilasjonen er god nok så fuktig luft blir transportert bort med en gang, kan nærmest alt brukes, utenfor våtsonene.