Rør og sluk i gamle bad

Har du kjøpt bruktbolig og skal utbedre badet? Da gjør du lurt i å ta en ekstra titt på både sluk og rørsystem.

De fleste som kjøper brukt bolig velger å pusse opp det nye hjemmet i større eller mindre grad for å sette sitt eget merke på boligen. 

Mange ønsker å pusse opp eldre bad av estetiske grunner, men det er ikke nok å bytte ut baderomsinnredningen når bad skal utbedres. Du bør vurdere hele rommet som helhet.

Korrosjonsskader
At baderommet har god fuktsikring i form av hele membraner og skikkelige sluk, er viktig. Det samme er det at rørsystemet er inntakt.

– Vannrør som helt eller delvis består av forsinkede stålrør, må under alle omstendigheter skiftes. Slike rør har ikke vært brukt siden 1950-årene og har ofte korrosjonsskader, sier Sintef Byggforsk i anvisningen om utbedring og ombygging av baderom i boliger.

Lik levetid
Det er likevel ikke nok at rørene er hele og har god kapasitet. De må også kunne vare i tiden fremover.

– Installasjonenes restlevetid bør minst tilsvare baderommets levetid hvis det ikke er mulighet for senere utskifting uten å bryte opp de fornyede konstruksjonene, råder Sintef Byggforsk.

(Saken fortsetter under bildet)

Levetid: Gamle rør bør kun brukes videre dersom de senere kan skiftes ut uten ødeleggende inngripen i det nye badet.

Synlige rør
Er rørene av grei kvalitet, men er beregnet å ha kortere levetid enn resten av badet, kan du vurdere om du vil spare pengene på å bytte dem ut og heller ha synlige rør. Med synlige rør vil du dessuten både oppdage eventuelle lekkasjer mye raskere og ha lettere tilgang når de skal skiftes ut eller repares.

– Rørene kan legges synlig på vegg, alternativt bak demonterbare paneler eller lister, foreslår Sintef Byggforsk.

Sluket er en fuktfelle
Mange av baderommets fuktskader oppstår ved sluket. Derfor er det grunn til å se nøye på sluket når badet skal utbedres. Et sluk kan ha en levealder på over femti år, men kvaliteten på sluk i eldre bygninger kan være varierende.

– Imidlertid er sluk fra før ca. 1965 vanligvis uten klemring og gir ikke tett forbindelse til membranen. Slike sluk må derfor skiftes ut ved rehabilitering for å gi en varig tetthet til belegg eller membran, skriver Sintef Byggforsk.

Når du vet at membranen er tett og at rør og sluk er i god stand, kan du gå i gang med den morsomme delen av jobben – å innrede badet.