Lite fra forsikringsselskapene
– Vi fraråder på det sterkeste ufaglært egeninnsats i forbindelse med renovering av baderom, sier informasjonssjef i If Skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til NyttHjem.
– De fleste lekkasjer på våtrom som følge av utette sluker, tak og vegger gir ikke erstatning gjennom forsikringen. Det er også hjemmel i forsikringsvilkårene for en avkortning av en eventuell erstatning hvor det kan påvises en årsakssammenheng mellom skade og feil utført arbeid, sier Vennesland. If Skadeforsikring er blant de største i markedet når det gjelder boligforsikring.
Hvilke arbeider?
– Bedrifter og håndverkere som i dag skal påta seg arbeider som omfattes av Våtromsnormen skal ha et såkalt våtromssertifikat. Her ligger fagbrev eller seks års praksis i bunnen, og i tillegg et kurs i regi av Byggfagenes opplæringskontor, sier styreformann i Byggfagenes opplæringskontor i Møre og Romsdal, malermester Svein-Ove Misund, til NyttHjem. Han anbefaler at egeninnsatsen på baderommet blir begrenset til rivingsarbeid, legging av fliser og montering av baderomsinnredning.
– Man kan spare mye penger på disse jobbene, men husk å få råd fra fagfolk før du går igang, sier Misund, som er leder for en malerbedrift med 26 ansatte og er formann i fylkets malerlaug.
Fem års garanti
– Håndverksloven setter fem års reklamasjonsrett på våre arbeider. Derfor er det lønnsomt å i samråd med sertifisert håndverker nøye å vurdere hvilke arbeider du kan gjøre selv. Mange håndverkere liker dårlig at du blander deg i operasjoner hvor det er lett å gjøre feil og som senere kan utløse reklamasjon. Men de fleste er flinke til å samarbeide med byggherren, sier Svein-Ove Misund.
Et godt råd til alle som benytter seg av håndverkstjenester er å bruke Byggbransjen kompetansesenters ti oppsatte punkter for bruk av håndverkstjenester. (Disse finner du annet sted på våre nettsider)
![]() |