
–>

– All egeninnsats på badet bør unngås. Våtrommet er det mest risikable rommet i hele huset, sier Lars Gulbrandsen, daglig leder i Fagrådet for Våtrom.
Men når du kan spare et par titalls tusen kroner, er det fristende å gjøre så mye som mulig selv. Det kan føre til utgifter i hundretusenkroners klassen.
– Er det først utført feil på membranen, for eksempel, betyr det at alt må rives og bygges opp igjen. Da er oppussingen verdiløs, og du får hele totalkostnaden én gang til.
Du kan heller ikke vente at forsikringen dekker problemer som oppstår etter at gjør-det-selv innsatsen har ført til skader på badet.
– På våtrom dekker forsikringen ikke annet enn plutselig oppståtte skader. Oppstår det da noe etter to-tre år, er det bedre å kunne gå tilbake til en seriøs håndverkeren og klage, enn å måtte ta det på egen kappe, sier Gulbrandsen.
Hobby-elektrikeren
– Vi ser at mange skader oppstår på grunn av feil i det elektriske anlegget. Det er viktig at oppussing og reparasjoner skjer etter forskriftene, og da spesielt på det elektriske anlegget i tillegg til VVS, forteller Sigrun Grahl-Jacobsen, produktsjef i Gjensidige.
40% av alle branner starter i det elektriske anlegget. Hvorfor ta sjansen på å tukle med noe du bør overlate til ekspertene? Det kan gå bra, men er uhellet først ute kan du risikere at det straffer seg på forsikringen.
– Da vil det kunne bli en avkortning dersom arbeidet ikke er utført etter lover og forskrifter. For å få full dekning på skader knyttet til det elektriske anlegget, er det viktig at arbeidet skal være utført av en autoriserte håndverker, poengterer Grahl-Jacobsen.
Katastrofal gulvsliping
– Folk tror det er så fort gjort å slipe gulv. Det skal helst gjøres på en time, sier gulvsliper Svein Erik Haland ved Haland Parkett og trappesliping.
Men hastverk er lastverk, og eier du ikke tålmodighet eller en stø hånd, risikerer du at gulvene ender opp mer skadet enn da du startet.
– Folk har ikke noe forhold til disse maskinene. De vipper dem eller lar dem stå for lenge på ett sted. Resultatet er at de ofte lager hakk og store dumper, forteller Haland.
Som oftest er det mulig å rette opp skaden, men da bør du ringe etter en profesjonell gulvsliper. Og du må regne med at det koster mer å utbedre skaden enn det ville gjort å leie en gulvsliper med én gang. Har du vært skikkelig uheldig, kan du risikere å måtte legg nytt gulv.
– Folk i dag har som oftest 14 mm parkett, og jeg har sett eksempler på at folk har slipt seg helt ned til lamellene under. Da må du bytte gulvet, sier Haland.