Bygge nytt bad? Denne dokumentasjonen MÅ du ha i orden

Skal du pusse opp eller bygge nytt bad? Da bør du ha dokumentasjonen i orden. Hvis ikke kan du tape kraftig økonomisk på det.

Når du skal bygge nytt bad er det viktig å ha all dokumentasjonen på plass og papirene i orden.

Hvis ikke kan du tape økonomisk på det ved eventuelt salg av boligen, eller få trøbbel med forsikringsselskapet dersom det skulle oppstå et problem.

Derfor skal et nyoppusset bad alltid leveres med en bruksanvisning, en såkalt FDV-dokumentasjon.

Dokumentasjonen skal fortelle deg hva slags materiell og leverandører som er benyttet, og hvordan badet skal brukes, rengjøres og vedlikeholdes slik at du har full glede av badet i hele badets levetid.

Dette kan skje hvis du ikke har dokumentasjon

Hva dokumentasjonen skal inneholde, avhenger av hva som er utført og avtalt.

Den som kjøper og leverer materiell har normalt ansvaret for at dokumentasjonen følger med.

Dersom du har levert noe til badet selv, må du derfor passe på å få med nødvendig dokumentasjon når du kjøper utstyr og materiell, i likhet med om en håndverker hadde gjort jobben.

Fagsjef i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud, forteller at du fort vil møte to problemstillinger dersom du ikke har dokumentasjonen på plass.

– Ved eventuelt salg av boenheten benytter mange takstfolk egne norske standarder, såkalte NS-er. NS-3600 tilsier at dersom dokumentasjon mangler vil det nybygde badet ikke få karakteren tilstandsgrad 0, men tilstandsgrad 2, sier han.

Karakterskalaen går fra 0 til 3. Mens 0 betyr feilfritt, betyr 2 et sterkt slitt bad med kort gjenværende brukstid. 3 betyr at badet har alvorlige feil og mangler som må utbedres.

Har du ikke dokumentasjonen på plass vil det nye badet ditt få karakteren 2, som tilsvarer et sterkt slitt bad. Dette betyr at boligens verdi vil synke kraftig, til tross for nybygd bad.

I tillegg er det en annen viktig grunn til at du bør ha alt på stell:

– Du vet heller ikke hvordan overflater og utstyr i badet skal rengjøres riktig. Bruk av feil rengjøringsmidler kan medføre at overflater og utstyr mattes ned eller blir skjoldete, sier fagsjefen.

Ta bilder og ikke kast kvitteringer

Du gjør lurt i å samle all dokumentasjon på ett sted i én mappe. Denne dokumentasjonen er også viktig også ved eierskifte eller ved verdifastsetting.

Du bør også ta vare på kvitteringene gjennom hele prosessen.

– Dette er den beste dokumentasjonen på hva som er kjøpt når og hvor, og ofte helt nødvendig dersom behovet for å reklamere melder seg, sier Grimsrud.

Det er også lurt å ta bilde av det som er skjult når badet er ferdig bygget.

– Gode bedrifter gjør dette underveis i prosessen for å dokumentere arbeidene underveis. Ta gjerne dette med som eget punkt i avtalen. Fotografiene legges inn i FDV-mappen, sier han.

Ikke gå glipp av siste nytt innen hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Denne dokumentasjonen trenger du:

Fagrådet for våtrom har laget en mal som de mener er et godt eksempel på hva slags dokumentasjon man bør ha:

1. Stedsangivelse. Våtrommets plassering. (Gårdsnr/Bruksnr, leilighetsnr, etasje)

2. Engasjerte firmaer. Oversikt med kontaktinformasjon.

3. Utførte arbeider. Kortfattet beskrivelse av disse.

4. Drift / daglig bruk: Hva må brukeren passe på, for eksempel innstilling av termostater, styring av ventilasjonsvifte og lignende.

5. Vedlikehold: Oversikt – hva krever vedlikehold. Hvor ofte og på hvilken måte. For eksempel hvordan rense sluket.

6. Produktoversikt. Produkter og materialer som er benyttet, og leverandører/produsenter av disse. For eksempel hvilken type våtromsplater og membran som er benyttet hvor, og hvem som er leverandør eller produsent av disse varene.

7. Dokumentasjon i tiltaket. Offentlige dokumenter v/ søknadspliktige tiltak, kopi av kontrakt, tegninger, bilder, evt. rapporter, sjekklister, teknisk brosjyremateriell.

8. Et godt tips til slutt: Ta med krav om FDV-dokumentasjon i tilbudet og avtalen!