Berøringsfrie kraner – unngå skåldingsulykker

Berøringsfrie kraner kan forhindre at barna dine skålder hendene sine.

Et typisk scenario er et lite barn skal vaske seg på hendene. Barnet drar hendelen på kranen feil vei, og det kommer varmt vann i stedet for kaldt. Dette kan lede til alvorlige brannskader, og leder for Norsk barnelegeforening Marianne Nordhov, forteller at slike skader kan være en påkjenning for både små og store. 

– Skåldingsskader er ekstremt smertefullt for barn. Foreldre som kommer til sykehuset med barn som har skåldet seg opplever det som veldig dramatisk, sier Nordhov.

(Saken fortsetter under bildet)

Skåldingsskader er smertefullt for både liten og stor.

Lurt med barnesikre kraner
Nordhov, som også er avdelingsleder ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, understreker at det ikke skal mye til før barna brenner seg på varmt vann.

– Det er viktig at foreldrene passer godt på.  Hvis vannet er varmt nok, skjer brannskaden umiddelbart. Vannkokere, ildsteder, komfyrer, kjeler og gryter må sikres godt. Barnesikre kraner er også lurt å ha, sier hun.

Allerede ved 40°C kan en bli skåldet, og ved 70°C vil et sekunds kontakt gi forbrenning. 10 sekunder gir hudtap.  Barnehud er mer ømfintlig og skåldes lettere. Derfor bør du sikre deg at du har termostat eller skåldesperre på badekar, dusj og servant.

Berøringsfrie kraner
Berøringsfrie kraner blir også mer vanlig i hjemmet. Berøringsfrie kraner gjør det vanskeligere for barn å skru på varmtvann og skålde seg.

– Mange tenker ikke over at de kan ha berøringsfrie kraner hjemme, men det blir stadig mer vanlig. Det er sikkert, vannbesparende og praktisk, sier salgsdirektør i Oras, Thomas Hanche-Olsen.

Berøringsfrie kraner er sikkert, vannbesparende og praktisk. Foto: Oras.

–  De berøringsfrie kranene har forhåndsinnstilt temperatur, som de voksne lett kan endre på når de selv skal bruke kranen. For å gjøre kranen hundre prosent barnesikker kan temperaturjusteringen fjernes helt, slik at vannet alltid holder samme temperatur. For oss er det viktig at våre berøringsfrie kraner er sikre, slik at foreldre kan føle seg trygge når barna er i nærheten av vasken, sier Hanche-Olsen.


Når barna bruker kranen, kan foreldre dermed være sikre på at det ikke kommer glovarmt vann. Sensoren sørger for at vannet bare renner når barnet har hendene under springen.

Her er noen flere generelle tips for barns sikkerhet i hjemmet:

* Monter trappegrind oppe og nede. Avstanden mellom sprinklene må være mindre enn 7,5 cm, den må slå utover og låsemekanismen må være babysikker. Dersom trappen deres har åpne trinn med mellomrom på mer enn 10 cm, bør du sikre den med et kraftig markisestoff.

* Sikre vinduer med barnesikring.

* Bord kan sikres med hjørnebeskyttere.

* Monter kasserollevern på komfyren. Det finnes også stekeovnsgitter som du kan feste til døra. 

* Monter kontaktbeskyttere på stikkontakter.

* Frittstående ovner er spesielt farlig for småen som klamrer seg til alt han kommer over. Skjerm gamle ovner med nettingbeskytter. Vedovner er spesielt farlige fordi de ofte blir svært varme.

* Pass på at ledninger fra elektriske artikler ikke henger ned fra benker og bord, da disse er fristende å dra i.