Hold badstuen ren og frisk

Hvordan holder du badstuen ren og frisk så den varer lengst mulig? I samarbeid med Tylö gir vi deg tipsene som viser hvordan du forlenger livslengden til badstuen og din egen trivsel.

 

En badstu bør vedlikeholdes jevnlig. Foto: Tylö
 

For å kunne nyte badstuen din til det fulle bør du sette av litt tid til vedlikehold.

Vedlikehold av overflater
Stryk på båtfernisse i flere lag på terskel og dørhåndtak, og også på evt. tregulv og trapp. På denne måten ivaretar du treets finish, samtidig som du får en vakker og smussavstøtende overflate som alltid beholder sin friskhet.

Badstubenken, ryggstøtter og dekorlister oljes på begge sider med Tylö badstuolje. Denne luktfrie impregneringen letter rengjøringen og gir treet en vannavstøtende ytterflate som beskytter.

NB! Det er viktig at innvendige vegger og tak beholdes ubehandlet.

Har badstuen glassvinduer eller vegger med glass er det i seg selv en god grunn til å behandle de nederste listene (mot glasset) med ekstra omsorg. Her dannes det ofte kondens som kan skade treverket. Stryk de utsatte delene med båtfernisse eller gjenta oljeimpregnering med tettere intervaller.

Foto: Tylô
 

Rengjøring
For at badstuen skal være i god stand i mange år fremover er det viktig at den holdes ren og pen. Rengjør derfor rommet regelmessig, skur benkene og gulvet med vanlig grønnsåpe. Grønnsåpen er mild og skånsom mot treverket – dessuten lukter det gammeldags rent.

Kontroller steinmagasinet
Kontroll av steinmagasinet bør gjøres et par ganger i året – særlig hvis badstuen er i hyppig bruk.

Fjern alle steiner fra magasinet. Støvsug opp all småstein og grus og rengjør bunnen av magasinet for kalk. Legg feilfrie steiner tilbake og erstatt steiner som har sprukket med nye.

Bruk duft i badstuen
Heng gjerne et knippe med einer på veggen i badstuen. I tillegg til at det ser dekorativt ut, gir det en herlig duft som gjør at det lukter godt lenge.

Hold badstuen frisk
Ha noen dråper med Tylö badstuduft i vannet som du heller over steinene. Dette gir en oppfriskende og behagelig følelse i nese og luftrør. Badstuduften er et rent naturprodukt som finne i forskjellige varianter som f.eks eukalyptus, peppermynte, lavendel og kanel.