Flott badstue av osp

For 20 000 kroner er det mulig å realisere drømmen om egen badstue hvis du gjør byggearbeidet selv og bestiller plank direkte fra høvleriet. Her er det brukt osp, en lys tresort som ikke leder varme.

Hobbysnekker Trond bestemte seg for å bygge egen badstue i huset sitt i Asker, etter detaljerte tegninger som fåes på de fleste byggevarehus. Selv fikk han tak i en meget god oppskrift med detaljert tegning på bygging av badstue hos Tylö.

Til daglig jobber Trond som økonom. På fritiden trives han med praktisk arbeid. Å gå løs på oppgaven med å bygge badstuen selv ble derfor en positiv utfordring. I husets første etasje nær badet, lå en bod som lenge fungerte kun som et roterom. Nå var tiden moden for å omgjøre det unyttige rommet til en lys og trivelig badstue.

All plank av Osp ble bestilt fra Trondheimsfirmaet Treformidlingen AS og kappet til i aktuelle lengder. Selve byggeprosessen tok litt tid fordi han ikke hadde hastverk med å få badstuen ferdig. Snekringen ble utført på kvelder og i helger, og i løpet av tre måneder, stod badstuen klar til bruk. Som en liten ekstra finesse har hobbysnekkeren dekorert gulvet med en stjerne skåret ut i teak. Dette krever en stor dose nøyaktighet, men gir til gjengjeld et rom med mer særpreg. Tregulvet er laget som et lemmegulv, lagt direkte på skiferfliser.

I dag er det far i huset og hans to sønner som trives best med badstubad – særlig på høsten og om vinteren. De liker seg best når temperaturen er mellom 75 og 80 grader. Ved å helle noen duftdråper av eukalyptusolje på badstuovnen oppnås dessuten en behagelig, litt kjølig peppermyntelukt. Som ivrig jeger er det toppen av velvære å svette ut i badstuen etter en vellykket jakttur. Men, bikkja må stå utenfor! 

Kostnader:
Plank av osp kr 10000
Badstuovn fra Tylö kr 5500
Lysarmatur fra Tylö kr 2500
Div. bygningsmaterialer kr 2000
Totale kostnader kr 20000
 

De 10 badstuebudene:

  1. Ta en dusj før du setter deg i badstuen.
  2. Gå deretter rett inn i badstuen uten å tørke deg, men ta med håndkle å sitte på.
  3. Nyt badstubadet, og sørg for at du svetter skikkelig.
  4. Ta en pause.
  5. Kjøl deg ned i dusjen etter at svette- perlene har boblet utenpå kroppen.
  6. Gå inn igjen i badstuen og hell på litt vann på badstuoven, slik at du kjenner dampen stige opp i rommet.
  7. Slapp av og la svetten på ny piple frem.
  8. Ta deg en ny dusj, avslutt nå eller ta et par runder til før du er fornøyd.
  9. Bruk et stort, mykt frottéhåndkle å tørke deg med.
  10. Hvil deg ut i en god stol etter badstubadet.