Veggbekledning for bad

Hva er best- våtromsplater, våtromstapet, fliser - eller vinyl?

Du skal pusse opp badet, eller bygge nytt. Men hva er det beste å bruke på veggene i våtrommet?

Valgmulighetene er mange. Markedet tilbyr tapeter, maling og plater for våtrom, det er fliser i alle utførelser. Espen Fuglesang, fagansvarlig i NITO Takst har sin favoritt.

– Alle alternativene er bra, så lenge arbeidet med oppføringen er utført riktig. Men vi i NITO elsker å taksere bad når det har vinylbelegg både på gulv og vegger, sier Fuglesang.

Vinyl som membran

Vinylen er både veggen og selve membranen, og det er dermed noe så sjelden som en synlig membran. Er det et hull i vinylen, vet takstmann Fuglesang at det er en skade. Med fliser er det vanskelig å vurdere. Takstmennene har lært seg å se symptomer på skader, men det er ofte vanskeligere.

– Personlig ville jeg valgt vinylbelegg, selv om det kanskje ikke er så kult. Prismessig ligger det på omtrent samme nivå som de andre alternativene. Du kan også flislegge vinylen etterpå, da har du et veldig bra grunnlag, sier Fuglesang.

Feil utført
Det er mye skader på bad, og det skyldes ifølge NITO stort sett at noe er gjort feil. De største feilene er at man ikke bytter ut sluket så det passer membranløsningen. Det er der man finner de største fuktskadene. Feil finnes ofte også i overganger mellom gulv og vegg, hjørner og rørgjennomføringer.

– Såfremt du ikke gjør jobben selv, er alle typer veggbekledning på bad trygge – hvis leggeanvisningene er fulgt og du har valgt fagfolk til jobben, sier Espen Fuglesang.

Legg flis selv
Membransjiktet er viktigst. Her gjør ofte folk feil. Siden denne delen av arbeidet ikke synes, tror folk det er greit å kline på membranen selv.

– Og så leier de inn fagfolk til flisleggingen. Det burde være omvendt. Flisene kan du legge på den mest smakløse måte selv, uten at det gjør noe. En egeninnsats med flisene er helt greit, så lenge fagfolk legger membranen, smiler Fuglesang.