Trender på badet

Hvordan liker egentlig vi nordmenn å innrede på baderommet vårt? Her er et innblikk i noen av trendene på badet som er verdt å få med seg.

Badet har blitt et svært viktig rom med tiden. Mange bruker både tid og penger på å pusse opp, og kravene til standarden har skutt i været. Men når det kommer til trender på badet har vi nordmenn vært ganske tradisjonelle i både farge- og materialbruk. Det går stort sett i fliser, og i hvitt grått eller beige.  Men det er likevel noen trender som rører seg i markedet, og kanskje er vi nordmenn på vei ut av det tradisjonelle skallet vårt?

Tøffe materialer: Betong er et tøft materiale som flere begynner å få øynene opp for. Denne vasken er fra Moab Design

Tøffe materialer: Betong er et tøft materiale som flere begynner å få øynene opp for. Denne vasken er fra Moab Design

Dagens trender
Nordmenn er glad i fliser. Sånn er det bare. Men trenden innen fliser varierer likevel stadig.

– Akkurat nå vil folk ha så store fliser som mulig, forteller Interiørarkitekt Åse Imset fra aaseimset.no.

Hun har mange års erfaring med å tegne både baderomsløsninger og komplette løsninger til boliger.

– De fleste vil ha ulike flater og gjerne med litt dekor i form av mosaikk og rullestein. 

– Mens enkelte velger sprekere løsninger, som for eksempel belysning mellom steinene. Folk flest holder seg likevel til en ganske klassisk stil, mens noen våger seg inn på et industrielt uttrykk med tøffe materialer som betong og sand.

Skal man sammenligne med resten av verden kan vel nordmenn fremstå som litt kjedelige i valg av baderomsinnredning.

– I resten av verden er turkis den mest brukte fargen på badet, påpeker Imset.  Det er jo en altfor kald farge for oss nordboere.  En studie viste at en turkis farge førte til at folk brukte mindre tid på badet, og satte opp varmen betydelig.  Vi foretrekker den varme fargeskalaen her i nord.

: Turkis er den mest brukte fargen på bad i resten av Europa. I Norge blir fargen for kald, og vi går oftere for varmere farger.

Hot i utlandet: Turkis er den mest brukte fargen på bad i resten av Europa. I Norge blir fargen for kald, og vi går oftere for varmere farger. Foto: produsenten

Modigere nordmenn
Men det kommer likevel fram at enkelte krav og holdninger endrer og utvikler seg. Vi er nok ikke like beskjedne lenger, i hvert fall ikke når det kommer til størrelsen på badet.

Badekar er en stor trend, og står på ønskelisten til mange. Design på frittstående badekar er i stadig utvikling og det finnes mange tøffe varianter på markedet.

Trendy badekar: Badekar er en stor trend, og står på ønskelisten til mange. Design på frittstående badekar er i stadig utvikling og det finnes mange tøffe varianter på markedet. Foto: Produsenten

En klar trend i markedet nå er at vi ønsker oss større og større bad, fortsetter Imset.

– Badet skal gjerne være så stort som mulig, og inneholde alt. Folk finner plass der de kan, og kaster gjerne ut bilen av garasjen om det må til. Badekar er høyt på ønskelisten, sammen med badstue, godstol, indirekte belysning og LED belysning, for å nevne noe. Kanskje plass for til et trimrom med ribbevegg, og gjerne rom for sykkelen, spøker Imseth. Og det er her de store flisene kommer inn, avslutter hun. – De gir en større effekt.

Den nye dusjen, Raindance Select, fra Hansgrohe er et dusjsystem som kombinerer hodedusj, hånddusj og termostat i étt,

Stilig dusjsystem: Den nye dusjen, Raindance Select, fra Hansgrohe er et dusjsystem som kombinerer hodedusj, hånddusj og termostat i étt. Foto: Hansgrohe

Tøffe nyheter
Det dukker stadig opp spennende nyheter til baderommet, og Hansgrohe er en stor aktør i Norge med flere prisvinnende produkter. Teknologi kombinert med funksjon og design er viktige stikkord for deres baderomsnyheter. Deres siste design, er  et samarbeid med designere fra Phoenix Design Studio,  der de har utviklet Raindance Select Showerpipe 360. Det er et nytt dusjsystem som kombinerer hodedusj, hånddusj og termostat i étt.

– Vi har utviklet en intelligent løsning som kombinerer sensor-teknologi med våre eksklusivt designede servantarmaturer til veggmontering, kommenterer Axor produksjef Stefanie Pfaff.

Energieffektiv: PuraVide og Focus sine nye modeller gjør det mulig å bruke vann og enrgi mer effektivt.

Energieffektivt
Miljø og energiparing er viktige elementer i dagens samfunn, og for baderomsprodusentene er også dette høyt prioritert. Flere aktører satser på energibesparende produkter, og flere forbrukere er miljøbevisste. I den forbindelse har Hansgrohe utvidet sitt armatursortiment innenfor de suksessfulle PuraVida og Focus linjer med nye modeller. Med elektroniske PuraVida og Focus armaturer blir det mulig å  benytte både vann og energi mer effektivt ved å kombinere to teknologier – infrarød og EcoSmart. Den integrerte sensor-teknologien med tenn-slukk-funksjonkan være gunstig om man bruker armaturet ofte.

En annen fersk nyhet er Axor sine elektroniske servantarmaturer til vegggmontering. Disse viser hvordan eksklusivt design er forbundet med funksjon og teknologi

– Vi har utviklet en intelligent løsning som kombinerer sensor-teknologi med våre eksklusivt designede servantarmaturer til veggmontering,forteller Axor produksjef Stefanie Pfaff. 

Fordelen ved elektroniske armaturer er at deres berøringsfrie betjening gjør de meget hygieniske. Som ved alle Axor servantarmaturer er det nye elektroniske armaturet også utstyrt med EcoSmart teknologi, som begrenser vanngjennomstrømningen til 5 liter per minutt – uten å påvirke funksjonaliteten. Sensor-funksjonen i seg salv sparer enda mer vann og energi.