1. Belysning: På et lite bad holder det med god speilbelysning som sprer ut lyset. På et større bad er det pent og praktisk med spotlights i taket, som kan dimmes slik at du kan stille inn lysstyrken etter behov. All armatur skal være godkjent for våtrom, la en elektiker gjøre jobben.
2. Blandebatterier: Velg en seriøs og velkjent forhandler, slik at du i framtiden kan få tak i reservedeler. Ettgreps blandebatterier er mest praktiske, innebygde er lettstelte og fine, men koster en del. Energispareblandebatterier anbefales – da spares både kaldt og varmt vann.
3. Servant og toalett: Hvitt porselen er holdbart og lettstelt. Servant av metall, blanke eller emaljerte, krever mer rengjøring for at ikke såperester og smuss skal synes. En dyp servant flommer ikke like lett over som en grunn servant. Vegghengte toalett er praktiske ved rengjøring, men krever inngrep i veggen for avløp. Helglasserte, plane og slette overflater er en fordel utfra et rengjøringssynspunkt.
4. Gulv: Sklisikre fliser eller vinylbelegg for våtrom. Naturstein som granitt eller skifer fungerer også bra. Marmor og kalkstein kan få stygge flekker, spesielt av urin. Det er deilig med gulvvarme, særlig under fliser og naturstein.
5. Badekar og dusj: Er dere en familie som liker å bade, så sats gjerne på et stort badekar, prøvesitt før kjøp. Foretrekker dere å dusje, er det bedre å legge pengene i en riktig velutstyrt dusj isteden. Et dusjhjørne er lettere å holde rent enn et kabinett.
6. Vegger: Fliser er enkelt å holde rent og tåler en del. Vær forsiktig om du fjerner gamle fliser, det kan være helsefarlig mugg bak flisene. Eldre fliselim kan også inneholde asbestfiber.
7. Planløsning: Et lite badeværelse er ofte nøye planlagt fra begynnelsen. Begynner man med å flytte rundt på innredningen, ender det ofte med at man kommer tilbake til utgangspunktet. Et større rom gir flere muligheter, men unngå å flytte toalettet, da det krever nye avløpsrør.
8. Oppbevaring: Oppbevar i skap som kan lukkes eller i skuffer, gjerne en per familemedlem. Grunne skap/skuffer gir bedre oversikt. Håndklær kan få litt mugglukt dersom de oppbevares åpent i det fuktige badet. Håndkle- og kleskroker bør kunne nås fra dusjen/ badekaret, likeså toalettrullene fra toalettet.
9. Oppheng for badelaken og badekåper bør kunne nås fra dusjen og badekaret.
Fem skritt til et vellykket bad:
– Planlegg og tenk nøye gjennom før du bestemmer deg
-Sett opp et budsjett – og hold deg til det
– Sett opp en realistisk tidsplan
– Få tilbud på totalentreprise fra flere fimaer/ håndverkere, husk skriftlige avtaler
– Unngå trender, sats på en nøytral basis og krydre med detaljer isteden.
Arkitektens beste tips! Vi i Villas byggekspert, arkitekt Per Hemgren, svarer her på noen viktige spørsmål i forbindelse med renovering av bad.
Hva skal jeg tenke på før jeg går i gang? Det absolutt viktigste i forbindelse med badet er beskyttelse mot fukt. Det spiller ingen rolle hvor flott badet er, har det brister i membranen kommer det lett fukt og mugg, noe som kan forårsake store skader. Er ikke tetningsskiktet fagmessig utført, får du heller ingen erstatning fra forsikringsselskapet. Mitt råd er derfor at du kontakter en fagmann med garanti, til selve arbeidet. Men naturligvis er det du og din familie som bestemmer funksjoner og hvordan badet skal se ut, etter smak og behov.
Hva kan jeg gjøre selv? Overlat flislegging og gulvarbeidet til autoriserte håndverkere, likeså el- og rørleggerarbeid, det må du ikke gjøre selv. Å skifte ut blandebatterier, montere badekar og servanter, samt å male og sette opp våtroms vinylbelegg/tapet kan du derimot gjøre selv, forutsatt at du utfører jobben fagmessig.
Hvilke lover og regler finnes? Når du skal endre planløsningen på badet er det klokt å følge målanvisninger i henhold til Norsk Standard. Man trenger ikke byggetillatelse for å renovere, derimot for å bygge nytt, sette inn en takluke eller vindu. Dersom renoveringen innebærer en «vesentlig endring» av vann- og avløpssystemet, må man sende inn en byggemelding. Reglene kan være forskjellige i de ulike kommunene.
For mer informasjon om baderom og norske våtromsregler:
Fagrommet for våtrom: www.ffv.no
Informasjonskontoret for farge og interiør: www.ifi.no
Norske Rørleggerbedrifters Landsforening: www.skikkeligrørlegger.no