Membran til våtrom

Sveisemembran eller smøremembran, bunnmembran eller toppmembran. Forvirret?

<!– –>
Skal du dusje rett på flisene er det alltid større fare for fuktskader.

– Vi har tre godkjente metoder for membran på våtrom, sier Lars Gulbrandsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom (FFV).

Bunnmembran
Når membranen legges under støp, kalles det for bunnmembran.
– Den tradisjonelle metoden for å legge membran, er å legge sveisemembran under betong, forteller Gulbrandsen.

Sveisemembran er en heldekkende PVC-duk som legges et stykke oppover veggene. Den må sveises med varmluft i alle hjørner og gjennomføringer for at den skal bli helt tett. Som bunnmembran legges PVC-duken mellom undergulv og betong.

Toppmembran
Toppmembran er membran som legges over betongen.
– I tillegg til den tradisjonelle metoden med å legge sveisemembran under betong, kan du også bruke påstryk av membran oppå betong eller sveisemembran oppå betong, sier Gulbrandsen.

Det er mulig å legge PVC-duk som toppmembran også over betongen og under flisene. Akkurat som ved bunnmembram skal PVC-duken sveises med varmluft, og arbeidet må utføres av autorisert montør. Det er også viktig å påse at fliselimen som brukes er kompatibel med membranen.

Den vanligste metoden for toppmembran er nok likevel smøremembran over betong og direkte under flisene. Ved bruk av smøremembran kreves det flere strøk med membran, og hvert strøk må tørke før det neste påføres.

Bruk kar
Enkelte håndverkere hevder at smøremembran kun bør brukes i kjeller eller i rom mot grunn, spesielt om du skal dusje rett på flis. Bruker du dusjkabinett, dusjkar eller dusjer i badekar, reduserer du risikoen for fuktskader.

– Vi i Fagrådet for våtrom kan ikke si noe om hvilken membran som er å anbefale. Alle disse tre metodene er løsninger som har oppnådd godkjenning. Noen håndverkere sverger til sveisemembran, andre foretrekker påstryk av membran, sier Gulbrandsen.