Lite bad? Slik får du mer ut av plassen!

Med et lite og trangt bad, er det viktig at hver eneste kvadratmeter blir utnyttet. Her kan du lese eksperternes fem tips!

Utnytt plassen på et lite bad

Innredning av det lille og smale baderommet blir ofte en utfordring når det mangler gulvplass. Har du et lite bad hjemme og lurer på hvordan du skal få mest mulig ut av plassen? I denne artikkelen får du fem gode tips til nettopp dette.

– Det handler om å planlegge godt, velge smart og å tenke utenfor boksen. Med innebygde og smale produkter, rett belysning og et gjennomtenkt valg av fliser, kan alle skape det drømmebadet de ønsker seg, uavhengig av størrelse, sier Jorunn Tharaldsen, trendanalytiker i Grohe, i en pressemelding.

Her er fem tips for deg som har et lite bad:

  1. Velg en vask som ikke er for dyp
  2. Gå for innebygde løsninger
  3. Oppbevar i høyden 
  4. Velg fliser som får rommet til å se større ut
  5. Rikelig belysning

1. Velg en vask som ikke er for dyp

Servanten er en viktig del av ethvert bad, men den kan fort ta mye plass hvis den stikker langt ut. Velger du en slank og avlang vask, hvor kranen er montert på siden i stedet for midten, kan du spare mye plass.

tenk på dybden på vasken på badet
Ikke velg en vask som er for dyp. Foto: Getty Images

2. Gå for innebygde løsninger

Når hver centimeter teller, er innebygde løsninger et opplagt valg. Med en innebygd dusj vil det eneste synlige være dusjhodet, som du ofte kan montere i taket. Bortgjemte rør gir deg mer plass i dusjen og gjør at badet vil se ryddigere ut. Du kan frigjøre enda mer plass ved å velge et vegghengt toalett, og går du for et dusjtoalett frigjør du plass du ellers ville trengt til å oppbevare dopapir. 

3. Oppbevar i høyden 

Et funksjonelt bad bør ha plass til sminke, hudpleie, håndklær og alt det andre du bruker i hverdagen. En god løsning er å flytte oppbevaringen opp i høyden, slik at du utnytter veggplassen uten å ta noe av gulvplassen. Det vil også gjøre at badet virker mindre overfylt.

4. Velg fliser som får rommet til å se større ut

Tidligere var det en tommelfingerregel at små bad skulle ha små fliser og store bad skulle ha store fliser. Det er ikke nødvendigvis lenger tilfellet, og med store, dype og brede fliser vil baderommet virke større. Hvis badet ditt er veldig smalt, kan også for eksempel avlange fliser få rommet til å virke bredere. 

velg store baderomsfliser til badet ditt
Store baderomsfliser kan bidra til å gjøre større. Foto: Getty Images

5. Rikelig belysning

God og rikelig belysning er et «must» for å få det lille badet til å virke større. Et rom med mørke hjørner virker både mindre og smalere. Hvor du plasserer lyskildene er vel så viktig som selve lampene. For eksempel så fungerer innebygde spotter ovenfra veldig bra på et lite bad fordi det gir en jevn belysning, spesielt hvis du plasserer det ved speilet. 

Det er også en god idé å plassere lyskilder flere steder i taket. Med lys over toalettet, vasken og andre blanke overflater, vil lyset reflekteres og man kan se at overflaten er ren.