Vurderer du å bruke IKEAs kjøkkenskap på badet?

Det bør du la være med tanken, ifølge ekspertene. Her forklarer de hvorfor.

Ofte er kjøkkeninnredning billigere og finnes i flere alternativer enn baderomsinnredning. I tillegg kan du tilpasse den til akkurat dine behov i stedet for å føle at du må tilpasse deg produsenten.

Derfor lurer flere lesere på om de heller kan bruke kjøkkeninnredning i stedet for baderomsinnredning fra IKEA på badet.

IKEA selger i dag serien METOD til kjøkkenet hvor du kan velge en rekke forskjellige størrelser og fronter. Dessverre har man ikke disse alternativene på baderomsinnredning.

– METOD-kjøkkenskapene er ikke utviklet for fuktighetsforholdene som finnes i baderom, og bruk av dette er derfor noe vi ikke vil anbefale, sier Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge.

Årsaken er at IKEA ikke har testet skapene for bruk på baderom. Vanligvis har skapene en garanti på 25 år i kjøkkenomgivelser, men fuktige omgivelser vil kunne forkorte levetiden på innredning som ikke er fuktbestandig. Hvor mye vet ikke møbelkjeden sikkert.

– METOD er derimot godkjent for bruk i vaskerom, så lenge dette ikke er kombinert med bad/dusjrom eller lignende, sier Willianger.

Dette skjer med skapene

Heller ikke baderomsekspert Bjørn Grimsrud, som er fagsjef for Fagrådet for Våtrom, anbefaler å bruke annen innredning på badet eller vaskerommet.

– Baderommet er det rommet i huset hvor fuktbelastningen er høyest. Dette gjelder ikke bare direkte vannsøl og vannsprut, men også vanndampen som kommer når vi dusjer. Kvaliteten på innredningen må derfor være slik at den tåler fuktbelastningen i baderommet, sier Grimsrud.

– Jeg vil, på generelt grunnlag, ikke anbefale bruk av kjøkkeninnredning på baderommet, da slik innredning ikke er egnet til dette formålet.

Han forteller at du risikerer at innredningen sprekker opp, sveller ut og flasser hvis den ikke er fuktbestandig. Grimsrud påpeker at innredning laget for baderom bør ha en levetid som badet ellers, altså minst 15 til 20 år.

– Rengjøring og vedlikehold av innredningen vil variere avhengig av hva overflatene er laget av. Det viktigste man kan gjøre for å oppnå lang levetid på innredningen er derfor å vedlikeholde den i tråd med avisningene fra produsenten, sier han.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!