Baderom

Baderomsarealet i norske hjem har i følge de siste årenes trender økt betraktelig. Det er slutt på den sosiale boligbyggingens oppfatning av badet som et nødvendig onde med kortest mulig oppholdstid.

Dagens boligbyggere vurderer baderommet som et trivselsrom hvor man har krav til både plass og utstyr. Det gjør baderommet til den moderne boligens dyreste rom ved siden av kjøkkenet. En renovering av et eldre bad kan lett komme til å passere 100 000 kroner, noe som gjør egeninnsats attraktiv. Muligheten for å spare10-15 prosent av utgiftene kan få mange til å ta sjansen på å gjøre deler av arbeidet på egen hånd. Det er imidlertid ikke tilrådelig å trekke arbeider på kjøkken og bad ut av en entreprise for å utføre det selv. Det kan bli kostende mer enn det smaker.

Lite fra forsikringsselskapene
– Vi fraråder på det sterkeste ufaglært egeninnsats i forbindelse med egeninnsats og renovering av baderom, sier talsmenn for flere forsikringsselskap.

– De fleste lekkasjer på våtrom som følge av utette sluker, tak og vegger gir ikke erstatning gjennom forsikringen. Det er også hjemmel i forsikringsvilkårene for en avkortning av en eventuell erstatning hvor det kan påvises en årsakssammenheng mellom skade og feil utført arbeid, understreker representanter for de største selskapene i markedet når det gjelder boligforsikring.

Hvilke arbeider?
Bedrifter og håndverkere som i dag skal påta seg arbeider som omfattes av Våtromsnormen skal ha et såkalt våtromssertifikat. Her ligger fagbrev eller seks års praksis i bunnen, og i tillegg et kurs i regi av Byggfagenes opplæringskontor, sier tidligere styreformann i Byggfagenes opplæringskontor i Møre og Romsdal, malermester Svein-Ove Misund. Han anbefaler at egeninnsatsen på baderommet blir begrenset til rivingsarbeid, legging av fliser og montering av baderomsinnredning.

– Man kan spare mye penger på disse jobbene, men husk å få råd fra fagfolk før du går igang, sier Misund, som tidligere har ledet en malerbedrift med 26 ansatte og har vært formann i fylkets malerlaug.

Fem års garanti
Håndverksloven setter fem års reklamasjonsrett på våtromsarbeider. Derfor er det lønnsomt å i samråd med sertifisert håndverker nøye å vurdere hvilke arbeider du kan gjøre selv. Mange håndverkere liker dårlig at du blander deg i operasjoner hvor det er lett å gjøre feil og som senere kan utløse reklamasjon. Et godt råd til alle som benytter seg av håndverkstjenester er å bruke Byggbransjen kompetansesenters ti oppsatte punkter for bruk av håndverkstjenester.