Bad etter læreboka

En familie på Ekeberg har vunnet nytt bad etter læreboka. Fagrådet for våtrom kaller det for Norges viktigste baderom.

<!– –>
Foto: Newswire

Under en konkurranse på messen Bygg Reis Deg i fjor, vant en Oslo-familie en rørlegger for en dag. Det har nå blitt til en totalrenovering av badet, som skal brukes av FFV som dokumentasjon på hvordan man skal pusse opp bad etter Byggebransjens våtromsnorm.

For første gang blir nemlig alle faser av et slikt rehabiliteringsprosjekt grundig dokumentert av FFV, og prosjektet vil bli benyttet i FFVs informasjonsvirksomhet i tiden som kommer. Lars Gulbrandsen, daglig leder av Fagrådet for våtrom (FFV), er fornøyd over å ha fått et slikt demo-anlegg.

Advarer mot gjør-det-selv på badet
– FFV vil benytte prosjektet til å demonstrere kravet til den kompetanse som er nødvendig for å bygge et trygt bad, slik at entusiastiske hobbybyggere og andre uten Godkjent bedrift-eksamen og dokumentert kunnskap om Byggebransjens våtromsnorm, heller satser på andre byggeoppgaver.

Renoveringen utføres av et team håndverkere under ledelse av Varme & Bad Nore VVS. Denne bedriften har tatt kurs, og er Godkjent bedrift i BVN av Fagrådet for våtrom.

– Det finnes klare regler for hvordan bad skal bygges, men det er dessverre ingen selvfølge at fagfolk følger Byggebransjens våtromsnorm (BVN), sier rørleggermester Ben Schreier i Varme & Bad Nore VVS.

Stoler for mye på rørleggeren
BVN er en frivillig, og ikke lovpålagt norm, som det ikke er direkte straffbart å la være å bruke. Når BVN ikke føles, viser resultatet seg ofte i kostbare vannskader på grunn av mangelfull planlegging og dårlig arbeid, gjerne kombinert med feil bruk av materialer.

– Folk flest stoler på at rørleggeren vet hva han gjør, men mange norske rørleggerbedrifter er ikke oppdatert i BVN. Nå håper vi flere rørleggerbedrifter og andre håndverkere bruker litt ressurser på å ta våre kurs, som gir rett til å kalle seg Godkjent bedrift, sier daglig leder Lars Gulbrandsen i FFV.

Også Varme & Bad-kjeden oppfordrer sine medlemsbedrifter til å oppdatere seg for å sikre vanntette bad.
– Rørleggere har hatt mye å gjøre de siste årene. Folk flest er ofte sjeleglad når de får tak i en rørlegger som kan gjøre en jobb. Nå er det på tide for mange rørleggere å etterutdanne seg, sier rørleggermester Ben Schreier.