Grønt liv på badet

Frodige, grønne planter gir en avslappet atmosfære og lukter deilig. Her får du tips om 10 planter som liker seg på badet.

Med planter på badet kan du skape en avslappet atmosfære og en grønn oase. Foto: Flora Dania
Med planter på badet kan du skape en avslappende atmosfære og en grønn oase. Foto: Flora Dania

Mange tropiske planter, både grønne og blomstrende, trives godt på badet. Luften er lun og mettet med vanndamp – akkurat som i tropisk klima.

Badet kan bli en frodig regnskog hvis du liver opp med grønne og blomstrende planter. Plasser for eksempel et stort eksemplar av Vindusblad i et hjørne. Med godt stell kan planten blomstre og i sitt naturlige miljø vokser det spiselige frukter som kalles Monstera.

Videre kan du plassere saftig grønne bregnearter som Bostonbregne, florlette Venushår eller den markante, skulpturelle Fuglerederbregnen på et bord eller på gulvet. Understrek frodigheten med hengende bregner eller grønne slyngplanter.

Planten Treklatrer har mørkegrønne, hjerteformede blader som danner meterlange ranker. Du kan skape grønne vegger ved å utnytte de lange bladrankene.

Fyldig Boston-bregne trives godt på badet. Foto: Flora Dania
Fyldig Boston-bregne trives godt på badet. Foto: Flora Dania

Gress og sumpplanter

Plantearter i sypress-familien, som halvgresser trives også godt i baderommet. Den største arten er Papyrus. En svært gammel plante som egypterne brukte til å lage papir i Egypt fra rundt år 2400 f. Kr. Papyrus er en av de få potteplanter som tåler å stå direkte i vann. Du kan plassere flere Papyruser sammen i en lav potte med kant. Legg strandsteiner i bunnen av potten og fyll opp med vann.

Blomstrende regnskogsplanter slik som Flamingoblomsten skaper flott kontrast til de grønne ensfargede plantene. Flamingoblomsten har skinnende, plastaktig blomster i dramatiske røde nyanser.

Foretrekker du hvite blomster er Fredsliljen et godt valg. Store planter kan med hell settes på gulvet, mens mindre planter kan plasseres i rekke på et bord eller i en vinduskarm. Fredsliljer vokser vilt i klynge i regnskogslysninger hvor den danner vakre, velduftende bed.

Curcuma er en ganske ny potteplante med lange, smale blader og elegante rød-lilla blomsterrekker. Setter du mange sammen i en sinkbøtte på gulvet, blir badet straks mer elegant og ikke minst får du en frodig fargeklatt.

Frodig og grønn - Venushår
Frodig og lett – Venushår. (Foto: Flora Dania)

Duftende planter
Har du lyst i å gi badet et sensuelt og duftende preg, kan du møblere rommet med planter som gir fra seg deilig lukt.

Den hvitblomstrende Gardeniaen lukter søtt, men friskt, og den parfymerte duften fungerer som en naturlig luftrenser. Jasmin lukter også søtt og godt. Begge plantene har lange, slyngende blomsterranker som enten kan henge fritt eller bindes opp.

Rosenpelargonium kan fort bli en favoritt på badet. Men den krever at du kan plassere den på et solrikt og lyst sted. Bladene inneholder eteriske oljer. Klipp av noen av plantens blader og legg dem i det varme badevannet. Det er ren nytelse.

Har du sitronmelisse i hagen eller i en krukke er det glimrende å klippe av noen blader og ha det i badevannet.

Dette er plantene du bør lete etter til badet:

Norsk navn: Latinsk navn: Plantetype: Vekstform:
Curcuma Curcuma Høy, blomstrende plante Stående
Flamingoblomst Anthurium Blomstrende plante Stående
Fredslilje Spathiphyllum Blomstrende plante Stående
Fugleredebregne Asplenium nidus Grønn bregne Stående
Gardenia Gardenia jasminoides Duftende busk Stående
Jasmin Jasminum polyanthum Duftende slyngplante Hengende
Papyrus Cyperus papyrus Grønn sumpplante Stående
Potterose  Rosa Duftende busk Stående
Roseplargonia Pelargonium graveolens Duftende, grønn urt Stående
Treklatrer Philodendron scandens Grønn slyngplante Hengende
Venushår Adianthum Grønn bregne Stående
Vindusblad Monstera deliciosa Stor grønn plante Stående

Vil du har flere tips og triks til hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev!