Fyll badet med planter

Fyll badeværelset med planter, og skap din egen oase.

Foto: Tonje Bergh/OBP. En planteskulptur gjør baderommet nytt og elegant.

– Fyll baderommet med planter og nyt hverdagens stille stunder. Len deg tilbake i badekaret og lukk øynene eller la dusjen renne over deg som et vannfall. Plantenes frodighet skaper din egen oase, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Planter på badet er prikken over i-en for å skape det perfekte velværerommet.
– Det er tre ting som skaper badeværelsets stemning; varmen, fuktigheten og lyset. Disse tre faktorene utgjør også unike vekstbetingelser for planter, opplyser Bergh

Understreke og skjule
Planter gir et vell av muligheter for å innrette et spennende og annerledes badeværelse helt etter egen smak. En kan understreke detaljene i et nytt badeværelse med en enkel, klassisk pen plante, som en elegant orkidé. Orkideer er regnskogsplanter som trives godt på baderommet.

Omvendt kan en skjule manglene i et gammelt baderom med en frodig og fyldig plante som grønnrenner (Chlorophytum comosum). Med en markant grønn planteskulptur blir baderommet nytt og elegant. En fugleredebregne (Asplenium nidus), eller florlette gressarter som stuestarr, Carex brunnea, gjør underverker på et øyeblikk.

Planter som trives på badet
Et mylder av små, frodige planter forvandler baderommet til en liten regnskog. Forskjellige bregner som fjærsverdbregne (Nephrolepis exaltata), og venushår, (Adiantum raddianum) er perfekte baderomsplanter. Det samme gjelder også fredslilje, (Spathiphyllum wallisii) og hengefiken, Ficus pumila. Andre planter som også trives på badet er Aloe vera, hjortehornbregne (Platycerium bifurcatum) og gullranke (Epipremnum pinnatum).

Alle planter krever en viss mengde lys for å kunne trives – noen krever mer enn andre. Det er derfor ganske viktig at du tenker på dette da du skal velge planter til et baderom som til tider kan være ganske mørkt. Når en velger planter, skal en alltid velge de plantene som passer til vekstbetingelsene.

De beste planter til baderommet foretrekker skyggefulle forhold, høy temperatur og høy luftfuktighet. En ting en må huske på er at planter som plasseres mørkt og fuktig, krever mindre vann og gjødsel enn planter som står lyst og tørt.