Bærtlings fargebad – en kunstnerisk dukkert

Dette fargesterke badet ble skapt med mosaikk, standardporselen og inspirasjon fra kunstneren Olle Bærtlings malerier.

Som et sprakende energikick er dette lyse badet, skapt med en kombinasjon av mosaikk, fliser og hvitmalt panel. Den kunstneriske mosaikkveggen ved badekaret er inspirert av kunstneren Olle Bærtlings geometrisk abstrakte malerier. Gjennom det runde vinduet sprer kveldssolen sitt varme lys.

Midt imot badekaret, rundt vaskeservanten, er veggen og benken kledd med middelhavsturkis mosaikk som kontrast. Flisegulvet i svart og hvitt er lagt i et klassisk diagonalt rutemønster. Legg merke til frisen med svarte fliser som rammer inn gulvet. Vegger og tak er kledd med hvitmalt panel som gir et spennende møte med det moderne uttrykket i mosaikkveggen. Skapet ved siden av badekaret og under håndvasken er innebygd køkkeninnredning fra Ikea.

Privatliv – toalettet er skjult bak et veggstykke som går kant i kant med den innbygde vasken. Gjennom det frostede glasset siles dagslyset inn til speilet.

Fargebad – Mosaikkveggen rammer inn et helt vanlig badekar. Langs hele langsiden løper en hylle med plass til badeskum og såper.

Fakta om mosaikk

– Gjennom historien – har mennesker skapt kunst ved å først legge stener i forskjellige farger, siden biter av keramik og glass i mønster. Fra utgravingene i Pompei kan vi i dag se på baderomsgulv som overlevde vulkanutbruddet for snart 2000 år siden.

– Kjennetegn – Mosaikkfliser er små biter av glass, keramik eller stein som leveres og monteres i ark der platenes bakside er limt på nett som er ca. 30×30 cm store. , Nettet på baksiden – kan være av nylon eller glassfiber. Det forekommer også nett av papir/kartong. Det sistnevnte egner seg ikke til våtrom.

– Mosaikk flisene monteres – ved at man påfører fliselim på veggen med en fintannet sparkel. Påfør limet på en mindre overflate av veggen og fest et mosaikkark om gangen. Sett gjerne inn flisekryss rett ut fra veggen mellom mosaikkarkene og fjern dem før du fuger.

– Tusenvis – på hver kvadratmeter kan mellom 300 og 5000 mosaikkbiter få plass, alt ettersom hvilken størrelse bitene har.

– Buete overflater – med mosaikk er det mulig å kle inn runde overflater på badet, for eksempel rundt en søyle.

– Skap en bildemosaikk – Velg gjerne et enkelt bilde med få farger og tegn med vannbasert tusj på veggen. Linjene til mosaikken på dette badet er tegnet opp med linjal. Et mer avansert bilde kan du projisere på veggen med en diaprosjektor og deretter tegne over konturene med tusj.

– Grunnarbeidet – i våtrom skal jobben utføres av fagfolk. Gulvet skal ha riktig helling, sluket må være korrekt og membraner påført etc. i henhold til byggebransjens våtromsnorm BVN.

Praktisk –Den skjulte hyllen ved toalettet er en praktisk oppbevaringsplass for toalettruller og lesestoff.

Baderommet ligger i andre etasje og har vinduer på to vegger

Olle Bærtling 1911-1981

fra Halmstad i Sverige var en av N ordens fremste og mest internasjonalt orienterte kunstnere i etterkrigstiden. Hans malerier er blitt stående som modernistiske ikoner med stor visuell gjennomslagskraft. Mens han i sin samtid ble oppfattet som en kontroversiell og omdiskutert modernist, regnes han i våre dager som en moderne klassiker, og verkene stilles ut på museer og gallerier over hele verden. Hans abstrakte, geometriske former og fargebruk inspirerer også interiørdesignere. Mer informasjon om Olle Bærtling finner du på www.baertling.com