Smarte tips & trendy nyheter om fliser

Skal du i gang med å bygge nytt bad? Eller kanskje du skal pusse opp ditt gamle? Her er siste flisenytt, samt gode råd for valg og legging av fliser.

På 80-tallet ble flislagte bad omtalt som noe eksklusivt og lekkert, og som kun noen få tok seg råd til.

I dag blir flislagte bad sett på som en selvfølge og er for de fleste det mest naturlige overflatevalg i bad og våtrom.

For ikke bare er fliser både praktisk og funksjonelt, men de gjenspeiler også gjerne din personlige smak og boligens stil. 

Heksagonfliser er i skuddet, her fra italienske Valmori. Kr 919 pr. m2, fra Bergersen Flis.

Årets flisetrender 

Flisetrendene forandres stadig, og arkitekter og interiørarkitekter over hele verden er med på å prege utviklingen. Men selv om flis har blitt «allemannseie», er det fortsatt mange som er relativt nøytrale i sitt flisevalg, skal vi tro logistikksjef Thorgrim Lukkassen fra Norfloor, som akkurat har kommet hjem fra Cersaie, Italias største flisemesse.  

Til venstre: Mutina Tex 11,5×20 cm. 8 farger i serien, kr 3495 pr. m hos Fagflis. Til høyre: Made A Mano småmønstret flis i søt pastell. Kr 1099 pr. m2,fra Bolina.no.

– Fordi det er så dyrt å pusse opp bad i Norge, så velger mange en sikker stil som hvite vegger og grått gulv, fordi det ikke blir umoderne. Nordmenn pusser opp badet sitt sjelden i forhold til andre rom, og da velger man gjerne mer nøytralt, mener han. 

Er du imidlertid på jakt etter noe utenom det vanlige og vil satse litt mer på uttrykk og design, bør du ifølge Lukkassen gå for heksagon, som er sekskantede fliser.  

– Heksagon kommer for fullt i tiden fremover, i utallige farger, formater og mønstre. Sjekk også ut ulike treimitasjoner, der flisene er særdeles lik originale parkett- eller tregulv. Den store fordelen her er at flisene er lettere å vaske, ikke krever vedlikehold og de får ingen hakk eller skader som et tregulv gjerne gjør. Jeg vil i tillegg trekke frem at alle flisefabrikkene nå satser hardt på ulike betongimitasjoner. Såkalt «antikk stil» à la marokkansk stil, er også trendy nå.

– Hva skiller årets flisetrend fra tidligere trender? 

– Bruken av gulvfliser på vegg kommer bare sterkere og sterkere. Vi selger nå cirka 60% gulvfliser og 40% veggfliser, mot tidligere 20% gulv og 80% vegg. Teknologien innen digital printing er blitt bedre og bedre, og alle imitasjonene som før så «fake» ut, er nå blitt skremmende bra. Man kan kopiere så å si alt med keramiske fliser. Eksempler er Ottaskifer eller Altaskifer, som nå blir svært bra kopiert. 

Til venstre: Selveste Lenny Kravitz har designet disse 3D-flisene fra Goccia. Flisekompaniet, kr 179 pr stk (10×10).  Til høyre: Historiske Cementine Giglio (Valmori) lages i porselen. Basefliser fra kr 600 pr. m2, dekorfliser fra kr 995 pr. m2 hos Bergersen Flis.

Porselensflisene CC Pietre II Orte fra Casa Dolce Casa fåes i mange ulike formater og kan brukes overalt. Fra kr 889 pr. m2, fås kjøpt hos Bergersen Flis. 

Imso Cargo er en porcellanatoflis inspirert av fiskebåter på Bali. Fargene Havana Bay og Steamboat, 15×90 cm. Kr 699 pr m2, Flisekompanet.

Big is beautiful 

Det begynte i det små, men nå er det «jo større, jo bedre» som gjelder. Lenge var det 30 x 30 cm som regjerte, men nå regnes nærmest 60 x 60 cm som standard. Flere fabrikker lager også fliser helt opp til 160 x 320 eller 120 x 240. 

Til venstre: Gulvflisen Metalwood Bronzo 30×60 med trestruktur, kr 299 pr. m2 hos Megaflis. Til høyre: Betonepoque i mange mønstre, fra Norfloor, kr 725 pr m2

– Noen fabrikker rapporterer om at formatet de selger mest om dagen er 80 x 80, og ikke 60 x 60. Stadig flere italienske fabrikker legger ned produksjonen på småformatene, som vi i Norge bruker mye på større prosjekter, forteller Lukkassen. 

Vil du legge fliser selv?

Det er fullt mulig å legge fliser selv, men det er visse ting du bør overlate til fagfolk, som grunning og membran for å tilfredsstille våtromsnormen. Arne Nesje er forsker ved SINTEF og jobber for Byggkeramikkforeningen.

Han råder alle som vil flislegge badet selv, om å sette seg nøye inn i prosessen, og å planlegge arbeidet godt på forhånd.

Det er nemlig mye større sjanse for å gjøre feil under oppussing av våtrom enn i andre rom, så nøye planlegging kan spare deg for tid og mange unødvendige feil. 

Memory Ambre i 6 grunnfarger og 13 dekorer, 20×20 og 50×50. Fra kr 499 pr. m2, fra Norfloor. 

– En ting er hva du kan gjøre, en annen ting er hva du ikke bør gjøre. Som å legge membran, for eksempel. Har du lagt membran selv, og det blir lekkasje, vil forsikringsselskapet steile. Da kan det koste deg dyrt, sier Nesje, og legger til at korrekt dokumentasjon også kommer til nytte ved boligsalg.

– Dersom du skal selge huset, leiligheten eller hytta, vil takstmennene stille krav til dokumentasjon på hvem som har utført arbeidet i våtrommet. 

Kan du ikke dokumentere dette, kan taksten på boligen bli betraktelig redusert, understreker han. 

Marazzi Treverk Chic, keramiske trefliser. Kr 799 pr. m2 hos Modena.

Slik holder du flisene rene og pene

  • Vær nøye med å rengjøre flisene jevnlig med myk klut eller børste.
  • Keramiske fliser og sementbaserte fuger bør vaskes med nøytrale rengjøringsmidler, det vil si rengjøringsmidler med en nøytral PH-verdi (pH 7) eller lett alkaliske (pH 9). Hyppig bruk av svært sure rengjøringsmidler kan tære på fugene.
  • I flisbutikken får du spesialprodukter for fjerning av belegg eller misfarginger. Pass på elastiske fuger i hjørner og overgang gulv/vegg – de kan få svarte partier. Bruk gjerne litt klorin på disse etter du har vasket, det hindrer vekst av mikroorganismer.
  • Les produktveiledningen på rengjøringsmidlene nøye før påføring.

Tips til valg av fliser

  • Bruk god tid på å velge de flisene du liker best. Hent inspirasjon fra faghandel, utstillinger, magasiner og interiørarkitekter. Søk råd i flisebutikken. 
  • Mange forhandlere kan tegne badet ditt i 3D, og på den måten kan du få et visst inntrykk på forhånd.  
  • Husk å velge fliser som er egnet for våtrom.
  • Tør å være fargerik! Selv om hvitt, grått og naturfarger regnes som et trygt valg, så kan et bad bli uendelig mer spennende om man tør satse på ulike farge- og mønsterkombinasjoner.
  • Tradisjonen viser at små rom gjerne har små fliser. Men et lite rom kan virke større om du satser på store fliser her.
  • Velg kvalitet, et bad skal vare i mange år. Det er ofte et forhold mellom pris og kvalitet. Er prisen for god til å være sann, så er den som regel det…

Byggebransjens våtromsnorm (BVN)

Som husbygger og -eier er det ditt ansvar å sørge for at arbeid i våtrom blir utført i henhold til myndighetskravene i Teknisk forskrift (TEK 10). Men du kan også velge å bruke detaljløsninger og materialer anbefalt i BVN, som er en bransjenorm for planlegging og utførelse av vannskadesikre, funksjonelle våtrom med høy kvalitet og lang levetid. BVN setter krav til sertifisering av fagarbeidere og prosjekterende. Et bad bygd etter våtromsnormen regnes som et kvalitetsstempel. Husk at dersom du skal bygge et bad fra bunnen av, må du søke Plan- og bygningsetaten i kommunen om lov. 

Kilde: www.sintef.no/Byggforsk

Les mer om flise­trender og flislegging her: 

norfloor.no

modena.no

rightpricetiles.no

flisekompaniet.no

bergersenflis.no

fagflis.no

megaflis.no