Slik legger du fliser

Fliser har sin selvfølgelige plass på baderommet, men hvis du har planer om å gjøre jobben selv er det viktig at du virkelig vet hvordan du gjør dette. Hvis det ikke er gjort på riktig vis, vil forsikringsselskapet verken forsikre våtrommet eller betale ut erstatning ved en eventuell fuktskade.

<!– bildetekst–>Et flislagt baderom er en drøm for mange, men skal du gjøre jobben selv gjelder det å være svært nøye. På bildet viser vi fliser fra serien Trend Stone fra Höganäs.

 Her beskriver vi hvordan man legger nye fliser i våtrom. Følg instruksjonene nøye. Om du skal legge fliser i et annet rom enn våtrom, for eksempel over kjøkkenbenken, gjør du det på samme måten, uten å måtte klargjøre veggen med tettemasse.

Som underlag for flislegging skal du ha en slett, tørr og rengjort overflate. Støpt betong er et godt underlag. Lettbetong går også bra. Bruk ikke underlag av tre, for eksempel sponplate, fordi den trekker til seg fukt og kan gi grobunn for muggvekst. Om du er i tvil om din vegg er tilstrekkelig stabil, eller av rett materiale, påfør en fibersementplate.

Du kan faktisk også legge fliser på en vegg som allerede er flislagt, om flisene sitter tilstrekkelig godt på veggen. 

 

Legg fliser slik:

 

bildetekst

 

Påfør festemasse på veggen og arbeid inn massen skikkelig. Den skal være 4–6 mm tykk. Dra av med tannsparkel som holdes vinkelrett mot underlaget. Ikke påføre festemasse på større overflater enn du rekker over på 10 minutter.

 

bildetekst

 

Begynn nedenifra. Rigg opp en rett rad som styrer andre horisontale fliser, om du ikke har annen støtte fra starten av, i for eksempel oppvaskbenken. Kontroller med vater at raden er helt horisontal.Bruk fuge-snor ved oppsettingen. Legg flisene ved siden av den avsluttede plasseringen, og vri flisene på plass. Kontroller med vater at fugene blir henholdsvis horisontale og loddrette. Pass på at fugene blir helt rette.

 

bildetekst

 

La veggene tørke i to døgn. Dra deretter vekk fugesnorene utenom hjørnene. Fug deretter flisene ved å dra ut fugemasse, og bearbeid det med gummisparkel. Dra diagonalt over rutemønsteret, og vær nøye med å fylle inn i alle fugene. Det kan være lett å glemme noen hull. Skrap deretter bort overflødig fugemasse.

 

bildetekst

 

Etter en halvtime er det tid for å rengjøre flisene. Bruk en svamp som er fuktet og som du skyller ofte. Når overflaten er tørket etter et par timer, polerer du flisene med en tørr og myk klut. Hold fugene fuktige i tre døgn, for eksempel gjennom å teipe opp en plastfolie over flatene eller dra over  med en fuktig svamp med jevne mellomrom.

 

 

 

 

Fuktsperre på overflater:

 

bildetekst

 

Sjekk at veggene er tørre og rene. Rull ut et strøk med flytende fuktmasse på hele veggflaten.

 

bildetekst

 

 

Om du skal legge fliser på gulvet, tett vinkelen mellom gulv og vegg med fiberremse som limes. Bak fibermassen omsorgsfullt inn i tettemassen.

 

 

bildetekst

 

Hvis gulvet består av en plastmatte, kan du gjøre overflaten ru ved å pusse med et grovt sandpapir, sparkle i mattens skjøter mellom gulv og vegg og klistre sparkelbånd over kanten.

 

bildetekst

 

 

Over alle kanter og hjørner limes fiberremse. Tett med silikonmasse rundt alle rørutspring og lim fiberremse oppå. Dekk fiberremsen med et godt lag med tettemasse.

 

bildetekst

 

 

Rull ut et strøk til med tettemasse, selv ved tetningen nede ved gulvet. La det tørke i minst to timer hvis du har en temperatur over + 20 grader i rommet. Ved kaldere temperatur trenger du lengre tørketid.

 

bildetekst

 

Rull ytterligere et lag med tettemasse til en tykkelse på cirka 1 mm. La dette strøket tørke minst 12 timer ved en romtemperatur på + 20 grader før du legger fliser.