Slik forvandlet hun badet for 5000 kroner

I stedet for å pusse opp badet for flere hundretusen kroner, forandret Franciska badet med maling.

– Da vi for syv år siden skulle pusse opp to av badene og vaskerommet i huset vårt, så vi at det ville koste flere hundretusen kroner hvis vi skulle gjøre det på vanlig måte med å legge nye fliser, sier Franciska Munck-Johansen bak interiørbloggen Franciskas Vakre Verden.

Siden hun hadde brukt kalkmaling i en rekke andre prosjekter tidligere, ville hun gi det en sjanse og se om det fungerte på badet også.

Les også: Slik maler du enkelt flisene

I forberedelsesprosessen ringte hun en leverandør av kalkmaling for å høre om de hadde noen råd.

De hadde derimot ikke hørt om noen som hadde prøvd det før og ville derfor ikke anbefale det.

Men Franciscka ville prøve likevel.

Ved å male flisene, male om en gammel baderomsbenk og kjøpe en brukt vask forandret hun badet for 5000 kroner. Flisene på gulvet er ikke med i prisen. Foto: Franciska Munck-Johansen

Like fint etter seks år

Seks år senere angrer hun ikke på løsningen, og det ene badet har fått seg en ny runde med kalkmaling i en annen farge siden første gang.

 – Jeg vil absolutt anbefale det. Malingen har ikke skallet av noen steder. I tillegg gir det et unikt uttrykk og er annerledes fra hva alle andre har, sier hun.

Siden kalkmaling kan skalle av i kontakt med vann ble løsningen å bruke en sealer som er vannavstøtende over til slutt.

Med denne metoden kan man endre både farge og tekstur på badet når man vil. Kalkmaling finnes nemlig i en rekke nyanser og teksturer. Ifølge Franciska fungerer løsningen på alle fliser, også på baderomsgulvet.

– Det man må passe på før man begynner er at grunnlaget er godt, som at det ikke er fukt på badet. Man må også sjekke at badet er i teknisk god stand og at ingen fliser er løse, sier Franciska.

Oppussingen av badet kom på totalt 5000 kroner uten gulvfliser, fliser i dusjen og dusjdører. Prisen inkluderer maling, baderomsbenk med maling, speil, vask og plankene mot veggen. Plankene mot veggen er funnet på en gammel låve, vasken og skapet er kjøpt brukt og speilet er fra Fretex.

Med gulvfliser, fliser i dusjen og dusjdører kom badet på litt under 13 000 kroner. På veggflisene er det brukt kalkmaling fra Pure & Original i fargen Fresco.

Her kan du lese hvordan hun gikk frem trinn for trinn. 

– Anbefaler det ikke

Seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Arne Nesje, er skeptisk til å bruke kalkmaling på badet.

– Jeg vil ikke anbefale å gjøre dette fordi kalk ikke er fukt- og vannbeskyttet. Jeg tror løsningen vil fungere dårlig over tid, sier Nesje.

Han anbefaler å bruke materialer som er egnet til bruk i våtrom, selv om en sealer kan fungere slik det gjorde for Franciska.

– Ingen leverandører vil gi deg garanti eller har noen produkter som er anbefalt for dette, påpeker han.

Skulle man ikke lykkes med resultatet er malingen relativt enkel å fjerne.

– Men igjen må man fjerne det med syre. Jeg anbefaler ikke at folk står hjemme og jobber med syre, sier Nesje.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!