Hvordan fjerne fliser?

Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Du har kjøpt bruktbolig, og kanskje går det ikke lang tid før du oppdager at du virkelig ikke liker den forrige eierens smak i fliser. Men hva i all verden gjør du?

En måte å bli kvitt stygge fliser på, er ved å gjemme dem bak de nye.

– La være å fjerne de gamle flisene, og legg heller flis på flis, foreslår Arne Nesje.

Han er sekretariatsleder i Byggkeramikkforeningen og forsker ved Sintef

Uhell: Ødelagte fliser kan skiftes ut. Foto: iStockphoto

Når du legger flis på flis, bygger du ut overflaten med cirka ti millimeter. Det gjør at du ikke kan bruke denne metoden over alt. Praktiske forhold avgjør og må vurderes først.

Med slegge og slag

Kanskje har du allerede vurdert denne metoden, og kommet frem til at den ikke er egnet i ditt tilfelle. Da er det bare å brette opp ermene og gjøre seg klar til litt arbeid.

– Bruk fysisk makt. Det er forbundet med litt arbeid å fjerne fliser. De som er destruktive tar slegga i bruk og slår ned hele veggen. Du kan også bruke en slagmeisel, stikke den inn under kanten og vippe av flisa. Husk vernebriller og hansker da flisbiter er skarpe i kanten, sier Nesje.

Slagmeisel går greit i de tilfellene hvor flisene er festet til et fast og solid materiale. Det er ikke alltid tilfellet.

Fliser på gips

– Er flisene limt på gips, vil gipsplata være det svakeste ledd, og da følger den gjerne med. Da kan du i stedet ta en vinkelsliper og skjære av passe store felt og løfte dem ut. Da løsner du altså gipsplatene fra stenderne og bygger deretter opp veggen på nytt. Plater av armert XPS eller EPS er mer robuste og tåler mer fukt enn gipsplater, sier Nesje.

Noen ganger er det kun små partier av veggen som er fliselagt. Dette ser vi gjerne på kjøkkenet, hvor fliser ofte er brukt over kjøkkenbenken.

– Er det fliser over kjøkkenbenken du vil ha fjernet, kan du forsøke å løsne dem av med en slagmeisel om de er festet på sponplate eller annet plateunderlag. Sitter de derimot på gips, følger den altså gjerne med. Ofte er det satt opp en gipsplate inn mellom kjøkkenbenken og overskapet for å ha et stabilt underlag for flisene. Da kan du løsne den fra underlaget med flisene på og sette opp en ny. Fugemasser mot kjøkkenbenk og overskap må først fjernes, sier Nesje.

Og så er det de tilfellene hvor det bare er én flis som skal skiftes ut. Det kan være en sprekk i glasuren eller et uhell som har ført til en skade i flisen.

Fjerning av enkeltfliser

– Har du fått sprekk eller skade på en flis, kan den skiftes ut. Men det forutsetter jo at du får tak i samme type flis. Av den grunn bør du ha et reservelager. Vi anbefaler at du kjøper ti prosent ekstra når du handler flis. Noe vil gå med til tilpassing av kanter og hjørner, men du vil også få noen til overs som du kan ha i reserve i tilfelle du skulle være uheldig og ødelegge noen av flisene, sier Nesje.

Byggkeramikkforeningen har laget en illustrert fremgangsmåte over hvordan du kan skifte ut enkeltfliser. Den kan du laste ned her.

– Er du hendig og setter deg inn i metoden, kan du nok gjøre en like god jobb som en håndverker. Men en håndverker har selvsagt den fordelen at han allerede har håndlaget inne. Men ikke rot med dette selv der hvor det kan få konsekvenser i form av fuktskader. Hold deg unna vannpåkjente vegger og gulv i våtrom, anbefaler Nesje.