Genialt! Enkel måte å rengjøre fugene på

Det finnes flere triks for å unngå smuss og mugg i fugene mellom flisene. Vi viser deg hvordan du lykkes med å fjerne dette enklest mulig!

hvordan rengjøre fugene på badet

Såperester og annet smuss setter seg lett fast i fugene på badet og danner grobunn for mugg, som noen ganger kan være vanskelig å fjerne dersom det har begynt å vokse inn i fugen. Disse svarte prikkene ser ikke bare uhyggelige ut, men det er heller ikke bra for helsa å puste inn mugg. Så hva bør du gjøre for å overvinne problemet? Vi har samlet forskjellige måter å fjerne mugg og få helt rene fuger på nedenfor.

En miljøvennlig oppskrift

Ellinor Sirén, som driver bloggen Ekotipset, har et miljøvennlig tips til hvordan du kan bli kvitt mugg. Dette er hennes oppskrift:

Du trenger:

  • Bikarbonat
  • Vann
  • Gamle tannbørster

Slik gjør du:

  1. Lag en blanding av bikarbonat og vann.
  2. Påfør blandingen på fugene.
  3. La virke i cirka 15 minutter.
  4. Bruk tannbørsten og skrubb fugene. Dypp tannbørsten i vann hvis den er tørr.
  5. Tørk av med en klut og vann.
  6. Ferdig!
lag en blanding
Rens fugene med denne bikarbonatblandingen. Foto: Getty Images

Rengjør fugene med damp

Dampvask er ellers et fleksibelt verktøy for rengjøring av fuger. Her brukes kun høytrykksvanndamp og ingen kjemikalier er nødvendig. Denne videoen gir en demonstrasjon av hvordan en slik maskin fungerer.

en dampmaskin fjerner mugg effektivt
Å rengjøre fugene med damp er svært effektivt. Foto: Getty Images

Vaskemiddel (litt sterkere!)

Det finnes også spesifikke rengjøringsmidler for muggfjerning i fuger i forskjellige byggevareforretninger. Noen eksempler er Stonetreatment fugerens, Jape Mögel-fri, Fila Fuganet og HG Muggspray. Siden dette er sterke midler, skal du være forsiktig og bruke hansker. Fugene må kanskje fuktes før du bruker visse produkter, for å unngå falming.

Les bruksanvisningen nøye, og husk når du velger et produkt at noen fliser har dekorasjoner som kan være følsomme for sure alkaliske rengjøringsmidler.

Mange midler egner seg ikke for myke fuger, kun sementfuger. (Unngå såpeløsning, det gir flisen et fettete belegg der skitten setter seg fast).

Hvis sementfugene dine fortsatt ser misfargede ut etter gjentatte rengjøringsforsøk, kan du fylle dem med en spesiell fugemaling, for eksempel Fog-finish. I myke silikonfuger kan muggen trenge dypere inn, og i verste fall kan det hende at du må skifte fugene helt.

Slik forhindrer du ny mugg:

La dører og vinduer stå åpne når badet ikke brukes til å lufte ut fukten.

Luft på badet for å unngå mugg
Luft fukten ut av baderommet. Foto: Getty Images

Rengjør flisene ofte – gjerne en gang i uken! En miljøvennlig måte er å bruke eddik og vann og spraye dette på flisene med en sprayflaske. La det virke i et par minutter og tørk av med en mikrofiberklut. Bruk den myke siden av en svamp (hvis den har en grov og en myk side) til å tørke av skitt som har lagt seg i fugene.

Impregner gjerne fugene med et impregneringsmiddel for fuger, for eksempel Fila Fugaproof, eller prøv å bruke et vanlig hvitt stearinlys!