Alternativer til fliser på badet

Fliser er et populært valg på badet, men det finnes mye annet å velge i også. Og nei, det behøver ikke være rosablomstret vinyltapet.

Mange velger fliser like mye av vane som noe annet. Men det finnes andre alternativer. Og de kan være vel så fine som fliser.

Tørr eller våt sone?
Hva du kan bruke av materialer på veggene på badet, avhenger om veggen befinner seg i en såkalt våt eller tørr sone.

– Hele golvet samt veggene i området ved dusj, servant og badekar er våte soner. Der det er våtsone på yttervegg eller på vegg mot kaldt rom, må hele veggen utføres som våtsone, forklarer Sintef Byggforsk i anvisningen Bad og andre våtrom.

Er baderommet mindre enn fire kvadratmeter, behandles hele rommet som en våtsone.

Løsninger for våtsoner
En god og vanntett membran er viktig i våtrom, og da spesielt i våtsoner.

– Veggvinyl, baderomspanel og malingssystemer for våtrom er både tette overflatebelegg og membraner. Våtromstapeter hvor tetthetsegenskapene er dokumentert kan også brukes som membran, skriver Sintef Byggforsk.

Mange tenker at flis er det sikreste i våtrom, men fliskledning er ikke vanntett. Fugene er porøse og tillater dermed vanngjennomtrenging. Derfor er det viktig med en eller annen form for membran under flisene.

– I baderom med fliskledning på veggene bør alle vegger utføres med membran fordi det i ettertid er umulig å vite hvor det ikke er membran. Vasking eller spyling av de fliskledde veggene benyttes av noen som rengjøringsmetode, og da er det viktig at det er membran bak flisene på alle veggflatene, sier Sintef Byggforsk.

Løsninger for tørre soner
I de tørre sonene har du større valgfrihet. Her trenger du ikke ta det samme hensynet til vannsprut som i de våtesonene, og dermed åpner det seg flere muligheter.

– I tørre soner kan man for eksempel bruke bygningsplater med maling, vinyltapet eller overflatebehandlet trepanel, skriver Sintef Byggforsk.

Spørsmålet blir da om du foretrekker å bruke samme materiale på alle vegger i baderommet, enten de befinner seg i våte eller tørre soner, for å skape en enhet i rommet. Eller om du liker brytningen mellom ulike materialer og den effekten du kan få ved å understreke forskjellen mellom de ulike sonene.