Badet i lys

Baderommet er husets innerste sfære. Der trekker vi oss tilbake fra omverdenen for å pleie kropp, sinn og fordype oss i stille kontemplasjon. Riktig belysning bidrar til å gi den optimale følelsen.

<!–bildetekst–>  Lager du små stilleben på badet, er ofte punktbelysning nødvendig for å framheve dem.

Men baderommet er ikke et sted bare beregnet på sjelelig massasje. Det er like ofte et arbeidsrom. Der forgår tøyvask og -tørk, babybading og bleieskift. Foran speilet legges og fjernes makeup, skjeggstubber rakes og håret fønes. Tenåringsbarna pleier narsissismen, gjerne i timevis, og sjelden alene. Alle disse elementene krever at belysningen i rommet planlegges på en måte som dekker familiens behov.

En god allmennbelysning er viktig. Hele rommet bør kunne bades i et myk og jevnt lys som finner fram til hver krik og krok. Downlights egner seg ypperlig. Plassert med en avstand på 60 centimeter i bredden og 90 centimeter i lengden gir det en tilfredsstillende totalbelysning.

Et annet alternativ er å montere lyskupler i både tak og på vegg. Handelen kan by på en rekke varianter i moderne og mer tradisjonell design. Begge disse alternativene bør tilknyttes en dimmer så belysningen kan dempes for de mer intime stundene.

Ved speilet er det andre hensyn som må ivaretas. Der er det viktig med et godt arbeidslys som tilfredsstiller de oppgavene som skal utføres. Monteres det en lampe i øyenhøyde på hver side, er det en god løsning. Men også en avskjermet lyslist i overkant med enten lysrør eller downlights gjør nytten. Det er viktig at lyset ikke faller direkte på speilet, men diffust på personen foran. På den måten unngår du å bli blendet mens arbeidet foran speilet pågår.

Andre områder på baderommet kan kreve en punktbelysning. Det kan være der det gjøres arbeid med tøy som er vasket. Men også hvis det er gjenstander, dekorasjoner, planter eller andre ting du ønsker å framheve. Den ideelle lyskilden til dette bruket er spotlights som leveres i et utall varianter. Men husk at alt lys som benyttes på baderommet skal være godkjent for våtromsbruk, og plasseres i henhold til gjeldende forskrifter.

Er du usikker på hvor du skal plassere de ulike lyskildene, kan du prøve deg fram med en ledning med en pære i enden og et stykke hvit kartong som kan krummes og brettes i alle fasonger. Da kan du se om lyset bør kastes ned- eller oppover, på vegg eller tak og om det bør skjermes eller ei. Og når du er fornøyd og alt er på plass, kan du dimme lyset, senke deg ned i boblebadet, og gjerne sette et stearinlys og et vinglass på kanten.

 

 

bildetekst

 

1. Rondo 

Leverandør: NorDesign AS,

Telef on: 73 84 95 50,

www.nordesign.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bildetekst

 

 

2. Apollon

Leverandør: NorDesign AS,

Telefon: 73 84 95 50,

www.nordesign.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bildetekst

 

3. Bern

Leverandør: Norlys AS,

Telefon: 24 12 40 10,

www.norlys.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bildetekst

 

4. Centro

Leverandør: NorDesign AS,

Telefon: 73 84 95 50,

www.nordesign.no