Velg våtromsvinyl på baderomsgulvet

Hvis du legger våtromsvinyl på baderomsgulvet vil du få et gulv som er slitesterkt, prisgunstig, lett å holde rent, behagelig å gå på og motstandsdyktig mot vannsøl.

Vinyl finnes i en rekke varianter som gjør det lett å legge gulvet selv. Men i våtrom anbefales det å bruke håndverker til montering.

Spesiell våtromsvinyl

Det anbefales å bruke håndverker til montering av våtromsvinyl fordi dette er en spesiell type vinyl som er tykkere og tettere, og bare kommer som banevare i ulike bredder.

Våtromsvinyl monteres horisontalt og sveises sammen, så det ikke oppstår noen skjøter der det kan trenge inn fukt.

Uendelige designmuligheter

Det finnes et hav av ulike varianter vinylgulv, og produsentene kommer stadig med nye typer.

Tarketts nye våtromskolleksjon Aquarelle er designet av den svenske designeren Björn Nilsson.

Veggmønstrene Simone og Quadros, gulvmønsteret Istanbul og bordene Lines og Quadro som Björn har designet, gjenspeiler de store basistrendene hvitt, maritimt og urbant.

Tarkett kaller trendene for White meets White, Eastcoast meets Westcoast og City meets Country.

Inspirert av naturen

Forbo Flooring har også lansert et nytt baderomskonsept – Spirit of SPA. Dette er en spennende kolleksjon som er inspirert av naturens skjønnhet.

Designen i kolleksjonen dekker alt fra vakre steinmotiver og rustikke treslag, til mer fredelige maritime referanser – og alt kan kombineres i det uendelige.

Kvalitetsforskjeller

Som med det meste annet gjelder prinsippet om at kvalitet og pris henger sammen også for vinyl.

Det kan med andre ord lønne seg ikke å velge simpleste og rimeligste sort om man ønsker et varig gulv.

– Et vinylgulv av dårlig kvalitet er enten for tynt og ubehagelig å gå på eller det er for mykt, slik at det ikke er stabilt og lettere får inntrykksmerker. En annen faktor som skiller gulvene er overflatebehandlingen og slitesjiktet.

Gulv av god kvalitet har et slitesjikt som forenkler renholdet og gjør at gulvet lettere står imot smuss og slitasje.

– Alle våre gulv har denne behandlingen, sier Kerstin Lagerlöf hos Tarkett.

Unngå vannskader

Norske boliger fikk vannskader for til sammen to milliarder kroner i løpet av  fjoråret. Tallene fra Finans Norge viser at hele 54 000 vannskader ble meldt inn til forsikringsselskapene.  Det er ikke bare flom og frost som forårsaker vannskader i norske hjem. Antallet vannskader som rapporteres til forsikringsselskapene øker kraftig, og dårlig håndverk og slurvete vedlikehold er noen av årsakene til utviklingen.

Rens sluket

– Ofte handler en vannlekkasje om dårlig vedlikehold. Når du pusser opp, er det lurt sjekke om det er behov for å oppgradere rør i veggene. I tillegg bør en tømme og rense sluk regelmessig, slik at alt fungerer som det skal, sier
informasjonssjef i IF forsikring, Jon Berge.

Skikkelig renhold er essensielt for godt vedlikehold. – Sluket må renses jevnlig, hvis ikke fylles det opp med hår og smuss .Når sluket står i lange perioder uten vanntilførsel for eksempel i ferier, kan smuss og fett stivne og lage tette sluk, sier rørlegger og talsperson for forbrukernettstedet Skikkeligrørlegger.no, Carsten Skottner Engh.

Dropp grønnsåpen

Et bad som er vedlikeholdt på riktig måte kan vare i minst 20 år, og gjerne lenger. Men det er blant annet viktig med godt renhold.

– Badet må holdes rent, hvis ikke får du soppvekst. Særlig i dusjsonen kan soppen komme fort. Det er smart å vaske med spesialmidler tilpasset baderommet, sier Skottner Engh.

Vaskemidler som er laget for baderommet er ikke alkaliske, det vil si at det ikke er fettstoffer i dem. Fettstoffene gjør at soppen har gode vekstforhold.

– Hvis du for eksempel vasker med grønnsåpe, risikerer du lettere å få sopp, fordi grønnsåpen har mye fettstoffer i seg, sier rørleggeren.

Avanserte løsninger bør utføres av fagfolk

Nordmenn får stadig mer avanserte opplegg til vann, både hjemme og på hytta.
– En del lekkasjer oppstår fordi arbeidet er utført feil. Derfor er det viktig at arbeidet utføres av flinke og godkjente fagfolk. Det er også verdt å notere seg at skader som har oppstått over tid, som konsekvens av dårlig vedlikehold, ikke dekkes av forsikringen, sier Berge i IF forsikring.

Uavhengig av om du er blant dem som synder med vedlikehold eller ei, det er én ting du skal huske på før du tar høstferie: Skru av hovedstoppekranen.

– De fleste lekkasjer skjer mens man er bortreist, og da får lekkasjen gjerne god tid til å spre seg og trenge inn i vegger, gulv og etasjeskiller i tillegg til å ødelegge møbler og annet inventar, sier Carsten Skottner Engh i Skikkeligrørlegger.no.

Kilder: IfI og skikkeligrørlegger.no