Spar energi på badet

Badet er en kjent energisluker, men nå dukker det stadig opp flere smarte løsninger som tar hensyn til både lommeboken og miljøet. Vi har samlet 7 gode tips!

Vi har snakket med Vivi Paulsen som er overingeniør i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune. Hun forteller at det er mange småting man egentlig ikke tenker på, som kan spare både energi og penger.

Vivi Paulsen er overingeniør i vann- og avløpsetaten

Ifølge Vivi Paulsen slipper en dryppende kran igjennom omtrent 1 liter vann i timen, og på et år blir det hele 9 000 liter vann. Og er det snakk om varmt vann, blir det selvfølgelig enda dyrere.

– En femtedel av husholdningens energi brukes til varmt vann. En større husholdning bruker 5 000 kWh energi pr år til varmtvannet og kan spare ca. 1 600 kWh hvert år ved å skifte til nye blandere, sier Vivi Paulsen.

Penger å spare på ventilasjon

Alle vet at god ventilasjon er en nødvendighet på badet. Men hvor mange timer i døgnet surrer viften din? Og hvilken effekt må du ha på den? Her kan det spares mye ved å tilpasse viften til rommets størrelse og påse at den slåes av når luftfuktigheten ikke lenger er så høy.

Gulvvarme er populært i norske hjem, men det er ikke bare bare å innstallere det sier Vivi Paulsen. Vil du installere gulvvarme, må du først sikre god isolering under varmesløyfene, ellers forsvinner en stor del av varmen nedover.

I tillegg til disse små forandringer som man kan gjøre i sitt nåværende baderom, finnes det selvfølgelig nye ting og tilbehør som kan spare enda mer energi. Vi har samlet våre favoritter!

1. Smart dusj sparer vann

Problemet med sparespylende dusjmunnstykker har vært komforten: tynne, harde stråler og så lite vann at det har tatt en evighet å skylle shampoen ut av håret. Elless LSP 412 hånddusjer bygger på en egen patent- beskyttet teknikk der vannhastigheten økes og luft blandes inn alt ved lavt trykk.

Det gir en kraftig, men mykere stråle, samtidig som vannmengden man bruker minker med 30–50 prosent sammenliknet med konvensjonelle dusjer. I klartekst: fra tolv til seks liter vann pr minutt, hvilket minsker energiforbruketog reduserer miljøpåvirkningen.

Pris fra 300 kroner.
www.elless.com

2. Energisparende vannflyt i kranen

Gustavsbergs blandebatterier Nautic og Logic har fått energimerkingen A, hvilket er den beste karakteren i denne merkingen som er tilsvarende merkingen for hvitevarer. Dette skal hjelpe installatører og forbrukere å velge energieffektive blandebatterier.

Nautic og Logic har energisparefunksjoner som gjør at blandebatteriene går tilbake til sine energisparende komfortinnstillinger så fort man slipper spaken. Blanderne er ikke sparespylende, men innstilt på en vanntemperatur og en vannflyt som er fullt tilstrekkelig til daglig bruk.

Pris, Nautic fra 1 005 kroner og Logic fra 1 295 kroner.
www.gustavsberg.no

3. Varmt gulv kun når du er der

En gulvvarmetermostat med LCD-display. Ved å velge mellom fire ulike energispareprogram, kan man sørge for at gulvet er varmt til de tider badet brukes og ikke når man sover eller er på jobben.

Tidene kan skreddersys etter sin egen døgnrytme eller bruke et ferdiginnstilt program. Energiforbruket holder man styr på ved å lese av innkoplingstiden på termostaten. I følge produsenten kan man spare inntil 35 prosent av utgiftene til oppvarming.

Pris cirka 999 kroner.
www.megaflis.no

4. Flott lys med energieffektivt speil

Et rundt baderomspeil med belysning

Et rundt baderomspeil med belysning fra Svedbergs møbelserie Style. Skjult stemnings- og servantlys (3x14watt) i form av lysrørsarmatur med HF-don (høyfrekvensdon). Teknikken innebærer høy virkningsgrad, lavere energiforbruk og at man slipper de gamle lysrørenes flimmer før lyset tennes.

Dessuten regner man med at livslengden er fordoblet sammenlignet med halogenpærer: Cirka 20 000 timer, hvilket tilsvarer drøyt 10 års normal bruk.

Pris cirka 3 565 kroner for 75 cm i diameter og 4 230 kroner for 90 cm i diameter.
www.svedbergs.no

5. La varmvannet varme kaldtvannet

Istendenfor at varmtvannet renner ut i avløpet når man dusjer så varmer det her opp kaldtvannet før det når dusjblanderen. Teknikken kalles dusjvarmeveksler og har eksistert lenge, men har hatt problemer med å slå an i Norden.

Dusjvarmeveksleren 80 kan kopples inn enten kun i dusjen (hvilket ifølge produsenten gir 40-55 prosent besparelse) eller både i dusjen og til husets varmvattenbereder, som gir en ennå høyere virkningsgrad. Dusjvarmeveksleren installeres på eksisterende dusjgulv med en rustfri ramme på justerbare gummiføtter, eller felles inn i gulvet samtidig som renovering av badet eller nybygging.

Pris cirka 4 490 kroner.
www.sparavarmvatten.se

6. Halvere spylevannmengden

Så godt som alle produsenter selger toaletter med spare-spyling, men det er ikke alle som har lykkes med å kombinere form og funksjon. Hafas vegghengte toalett er designet og utviklet av ingeniøren Venkat Tirunagaru, som er blitt kalt en av verdens beste baderoms designere.

Toalettet har sparespyling 3/6 liter (en halvering sammenliknet med et toalett fra 60- eller 70-tallet). Men, ta hensyn til at en del eldre villaer med gamle avløpsrør med svak helling trenger realt med vann for at det ikke skal bli stopp i rørene.

Pris fra 3 100 kroner.
www.hafabad.no

7. Håndkletørker med timer

Håndkletørkeren kan minske energiforbruket

Noen enkle trykk på en timer er alt som trengs for å styre håndkletørkeren. En minnefunksjon gjør at timeren gjentar mønsteret neste dag. Håndkletørkeren finnes i tre varianter, der den mest energivennlige er på 40w.

Energiforbruket kan minskes med opp til 75 prosent sammenliknet med om man tidligere har latt håndkletørkeren være konstant varm.

Pris fra 2 322 kroner.
www.pax.se